Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulvedebatten:

Pensjonister hevder de fikk ulv på trappa: - Å fader, tenkte jeg

I dag redegjør klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om ulvesaken i Stortinget. 

ULV ELLER HUND: SNO mener sporene på trappa til pensjonistene er en hund. Pensjonistene er overbevist om at det er ulv. Foto. Privat. 
ULV ELLER HUND: SNO mener sporene på trappa til pensjonistene er en hund. Pensjonistene er overbevist om at det er ulv. Foto. Privat.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredagskvelden kom det fem centimeter nysnø over Hof i Solør i Hedmark.

ULV ELLER HUND?: SNO mener sporene på trappa til pensjonistene er en hund. Pensjonistene er overbevist om at det er ulv. Foto. Privat. 
ULV ELLER HUND?: SNO mener sporene på trappa til pensjonistene er en hund. Pensjonistene er overbevist om at det er ulv. Foto. Privat.  Vis mer

Da Berit Hordnes og Svein Erik Larsen gikk ut neste morgen, fikk de et uhyggelig syn.

På dørmatta deres var det nemlig tydelige spor etter det paret selv mener er ulv.

- Svein Erik målte sporene til å være 12 x 8 centimeter. Det er ikke noen tvil om hva det var, sier Berit Hordnes.

- Å fader

Det var hennes mann som oppdaget sporene da han skulle hente avisa fra morgenen.

- «Å fader», tenkte jeg. Jeg er jeger og vet hva det var, sier Svein Erik Larsen til Dagbladet.

Hordnes er provosert over vedtaket til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om å ikke tillate ulvejakt i den såkalte ulvesonen.

- Det er en tragisk situasjon. Det er liksom ikke bare å slå av en bryter og slutte og være redd heller, sier hun.

Hun bor på Hunsagerjordet i Hof.

- Hund, ikke ulv

Saken ble først omtalt av glomdalen.no, som skriver at Statens Naturoppsyn (SNO) har konkludert med at det var ulv som var på trappa til pensjonistene.

Det stemmer imidlertid ikke, sier rovviltansvarlig Stein Are Brendryen i SNO.

- Vår konklusjon er at det var hund, ikke ulv. Det var vår rovviltkontakt veldig sikker på. Sporene av selve labben kunne forsåvidt ha vært store nok, men det var sporsettingen som gjorde at vi mente det ikke var det, sier Brendryen.

Han mener det ikke er uvanlig at det farter ulv i området, siden det ligger helt i randen av den såkalte ulvesonen.

- Jeg hadde ikke vært veldig overrasket hvis det hadde vært ulv i området, men i dette tilfellet mener vi det ikke var det, sier han.

Redegjørelse

Pensjonistparet fester imidlertid ikke lit til SNOs konklusjon.

- Da får de bevise hva slags enorm hund dette er, og hvem som har en hund på den dimensjonen gående rundt mellom gårdene her, parerer Berit Hordnes.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) har gjort seg lite populær i enkelte miljøer i Hedmark siden avgjørelsen om å kutte kvoten av ulv som kan felles i ulvesonen helt.

Regjeringen mener nemlig at det ikke er innenfor Norges internasjonale forpliktelser å skyte ulven i sona, til tross for at bestandsmålet for ulv er langt høyere enn det Stortinget har gått med på.

Helgesen skal redegjøre om saken for Stortinget klokka 10 i dag. Høyre-representant Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag er blant dem som har store forventninger til redegjørelsen - som splitter Høyre.

- Etter felleskonferansen var det et klart budskap fra partiet om at ulveforliket må gjennomføres i praksis og at Stortingets vilje må skje. Da er det viktig at Helgesen i redegjørelsen kommer tilbake til hvordan han skal sørge for det, sa hun til Dagbladet for noen dager siden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling