FRUSTRERT: - Jeg sover elendig og har vondt i magen, sier en kvinne i 80-årene, til Dagbladet. Hun er et av flere ofre for det politiet mener er to menn som har bedratt flere pensjonister. De to møter i Oslo tingrett i morgen. Foto: Peder Gjersøe / Dagbladet
FRUSTRERT: - Jeg sover elendig og har vondt i magen, sier en kvinne i 80-årene, til Dagbladet. Hun er et av flere ofre for det politiet mener er to menn som har bedratt flere pensjonister. De to møter i Oslo tingrett i morgen. Foto: Peder Gjersøe / DagbladetVis mer

Pensjonister rundlurt av kjekke menn i dress: - Jeg ble lurt for 1,8 millioner

To menn er tiltalt for millionbedrageri av flere pensjonister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En Oslo-mann (43) og en svenske (32) er tiltalt for bedrageri av flere pensjonister på Østlandet (se faktaboks).

- Jeg sover elendig og har vondt i magen, sier et av ofrene, en kvinne i 80-årene, til Dagbladet.

Det var i 2007 hun først kom i kontakt med den hyggelige, velkledde mannen med fine klær og blankpolert bil.

- Han utga seg for å være troende. Jeg hadde vært i butikken og hadde mye å bære på, og traff ham borti veien. Han sa han kunne kjøre meg hjem, jeg var tvilende men sa til slutt OK. Da skulle han selge meg tepper, jeg nølte da også men endte med å kjøpe to tepper, sier hun.

- Tok alt jeg har Ifølge tiltalen utga Oslo-mannen seg for å være advokat, og sa han trengte 300 000,- for å få løslatt en fange i utlandet. Selv mener kvinnen at hun totalt er lurt for et langt større beløp, og at flere personer var i kontakt med henne.

- Til sammen er det 1,8 millioner. Jeg ble ringt nesten hver dag, og har mistet alt jeg har, sier hun til Dagbladet, og ramser opp:

En gang ble hun fortalt at hun kunne arve 4-6 millioner, etter at en angivelig familiekrangel skulle ha gjort at hun var neste i arverekka. En annen gang trengte bløffmakerne penger til et diamantsliperi, en annen gang var det personlige problemer, og så var det teppehandler igjen. Statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød bekrefter at kvinnen har forklart at totalbeløpet er større:

- Men politiet må foreta en konkret bevisvurdering opp mot hva som er straffbare forhold. Beviskravene er strenge, sier statsadvokaten.

Våkner om natta Kvinnen forklarer at hun opplevde det hele som et voldsomt press. Hun tok sågar med mennene i minibanken for å ta ut penger.

- Den ene gangen måtte vi til en naboby, fordi det var flaut å ta ut så mye penger her jeg bor, sier kvinnen til Dagbladet.

- Nå våkner jeg i søvne og har ikke matlyst. Tankene på dette kommer når jeg legger meg, sier hun.

- Sist gang han ringte meg var for et par uker siden. Han ville ha tilgivelse, og at jeg skulle be for ham. Jeg svarte at jeg kunne be for ham. Men jeg kan ikke tilgi ham før jeg får pengene mine tilbake.

- Erkjenner Oslo-mannens advokat, Trygve Staff, er svært ordknapp:

ORDKNAPP: Oslo-mannens advokat Trygve Staff. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet.
ORDKNAPP: Oslo-mannens advokat Trygve Staff. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet. Vis mer

- Jeg prosederer ikke saker i pressen, og tar dette i retten onsdag morgen, sier til Dagbladet.

Den medsiktede 32-årige svensken representeres av advokat Torgeir Tønsager Falkum, som opplyser at klienten angrer.

- Han har i all hovedsak erkjent straffskyld etter tiltalen. Han har uttrykt at han angrer på det han har gjort, og at han vil gjøre opp for seg, sier Falkum.

- ERKJENNER: Den 32-årige svensken vil gjøre opp for seg, sier hans forsvarer Torgeir Tønsager Falkum. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
- ERKJENNER: Den 32-årige svensken vil gjøre opp for seg, sier hans forsvarer Torgeir Tønsager Falkum. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer