Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonister skylder barnebidrag

Fortsatt venter 3.500 «barn» mellom 30 og 40 år på barnebidrag fra far. I alt skylder de aldrende fedrene 207 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange av disse fedrene er nok i 60- og 70-årsalderen, ja. Men det betyr ikke at vi har gitt opp å få inn pengene de skylder sine velvoksne barn, sier avdelingsleder Stig Solheim ved Statens innkrevingssentral i Mo i Rana til Dagsavisen.

De aller eldste bidragskravene omfatter barn født rundt 1960. Størstedelen av sakene gjelder likevel barn født på begynnelsen av 70-tallet. De fleste av «barna» har trolig fått forskuttert barnebidrag fra det offentlige.

- Det er nok få av de 207 millionene som er utestående gjeld. Det betyr at det meste av dette er penger som de bidragspliktige skylder staten, påpeker Solheim.

I utgangspunktet er foreldelsesfristen på slike saker ti år. Men hvis det tas utlegg, for eksempel i fars formue, kan foreldelsesfristen begynne å løpe på nytt i ti år etter utleggsdato. Dette gjør at Solheim mener det er mulig å få inn pengene.

- Av de 3.500 resterende sakene er rundt 2.100 under oppgjør. Det betyr at det løper en avtale eller et trekk på dem. De siste 1.400 sakene er det for tiden ingen aktivitet i, men det betyr ikke at de er lagt døde, sier han.

NTB

Hele Norges coronakart