Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonister stadig oftere drapsofre

TRONDHEIM (Dagbladet): Fjorårets siste drapsoffer var Einar Bodal (83). Årets to første var et ektepar, begge over 60 år. Den siste tilgjengelige drapsstatistikken fra Kripos viser en markant økning i tallet på drapsofre over 60 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjonistene er for første gang kommet på toppen av den aldersgraderte drapsstatistikken her i landet.

Psykolog John Sandstrøm har i en årrekke jobbet med kriminelle klienter.

- De eldre blir en stadig større gruppe i samfunnet. Pensjonister blir ansett som et lett bytte, samtidig som myten om penger i madrassen fortsatt lever. Den tredje grunnen er nedbyggingen av det psykiske helsevernet, sier Sandstrøm.

Tidligere var de fleste drapsofrene i gruppen 31- 40 år. I 1996 var det ni som ble drept i denne gruppen, mens det var ti personer over 60 år.Kriminelle på jakt etter penger og verdier, søker steder hvor de mener det er lettest å få utbytte - uten å bli avslørt. Her kommere de eldre tilsynelatende dårligere og dårligere ut.

Økende gruppe

Sandstrøm er spesielt bekymret for gruppen med psykiske problemer som potensielle draps- og voldsmenn - en gruppe han mener har vært økende de siste årene.

- Jeg tenker på ubehandlede psykiatriske pasienter. Økningen av voldsmenn kan helt klart relateres til et veldig dårlig psykisk helsevern.

Denne gruppen mennesker kan ha bodd hjemme det meste av livet - og har samlet opp en mengde psykotisk aggresjon og fantasier i forhold til sine foreldre.

Nedbyggingen har ført til at pasienter som tidligere var innlagt, og som hadde strukturerte omgivelser rundt seg, nå er på vidvanke.Samtidig mangler det skikkelig ettervern for dem som har vært til behandling, konkluderer Sandstrøm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!