OPPRØR: Norske pensjonister varsler opprør mot finansminister Sigbjørn Johnsen på grunn av de nye skattereglene. Foto: Lise Åserud / Scanpix
OPPRØR: Norske pensjonister varsler opprør mot finansminister Sigbjørn Johnsen på grunn av de nye skattereglene. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Pensjoniststorm venter regjeringen

Kraftig skatteøkning i vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nye regler vil gi dagens pensjonister en kraftig skatteøkning. Nå varsler landets pensjonister storm mot regjeringen etter ferien.

- Vi har støtte både i LO og YS, sier leder i Norsk Pensjonistforbund, Borge Rørvik, til NTB. Han har hatt møte med finansminister Sigbjørn Johnsen, men ble skuffet over den avvisende holdningen han møtte.

Ført bak lyset Pensjonistene mener regjeringen fører folk bak lyset ved å beskrive nyordningen som en fordel for folk med lav pensjon.

- At de nye skattereglene gjelder fremtidige pensjonister basert på pensjonsreformen er greit nok, men de blir også gjort gjeldende for dagens pensjonister som ikke har mulighet for å tilpasse seg de nye reglene. Og det er ikke greit, sier Rørvik.

Et dårlig signal Rørvik sier pensjonsreformen gradvis blir innført for de framtidige pensjonistene mens skattereformen blir innført med full effekt for dem som allerede er pensjonister.

- Norsk Pensjonistforbund kan ikke akseptere at pensjonsinntekt beskattes sterkere enn lønnsinntekt, sier Rørvik. Han sier forbundet i hovedsak er enig i pensjonsreformen, men dypt uenig i at dagens pensjonister skal beskattes hardere for å finansiere reformen.

- Det er prinsipielt galt å la dagens pensjonister betale for fremtidens pensjonsreformer, sier Rørvik. Han sier dagens pensjonister allerede er fratatt rettigheten til en utvikling av pensjonsveksten på linje med lønnsveksten i samfunnet. Så får vi nå i tillegg en skjerpelse i trygdeavgiften.

- Det er et dårlig signal til oss som har vært med på å bygge dette landet, sier en opprørt pensjonistleder.

Bred motstand Tidligere har den nye paraplyorganisasjonen, Seniorenes Fellesorganisasjon, (SF) protestert heftig mot regjeringens skatteforslag. Det er den relativt nystartede organisasjonen Seniorsaken sammen med Forsvarets Pensjonistforbund og Landsforeningen for offentlige pensjonister som utgjør kjernen under paraplyen.

De tre organisasjonene har i en uttalelse til regjeringen hevdet at myndighetene bruker opparbeidede rettigheter som en salderingspost i sin utjevningspolitikk.

Den rødgrønne regjeringen har heller ikke tidligere stått spesielt sterkt hos pensjonistgruppene knyttet til SF. Derfor er det langt alvorligere at regjeringen nå møter en minst like innbitt motstand fra Norsk Pensjonistforbund.

LO og offentlig sektor Alle pensjonistorganisasjonene har erklært seg politisk uavhengige, men Norsk Pensjonistforbund har sitt utgangspunkt i LO og sin sterkeste forankring i pensjonister fra offentlig sektor.

Bak protesten til regjeringen står pensjonistlag fra gamle Televerket, Jernbanen, Statens vegvesen, Posten, Politiet og LOs Statspensjonistutvalg.

- Så langt har vi bare talt til døve ører, men vi har ikke tenkt å gi oss, sier Rørvik som varsler kamp helt fram til statsbudsjettet legges fram og behandles i Stortinget.

For en regjering med fallende oppslutning på meningsmålingene er det neppe noen vinnersak å få landets pensjonister på nakken på et tidspunkt da de rødgrønne jobber med sitt strammeste budsjett hittil.

(NTB)

IKKE GEHØR: Borge Rørvik i Norsk Pensjonistforbund ble ikke hørt av finansministeren.
IKKE GEHØR: Borge Rørvik i Norsk Pensjonistforbund ble ikke hørt av finansministeren. Vis mer