Pensjons-Balkan

Pensjonskommisjonens innstilling etterlater et balkan av motsetninger. Og LO har nakketak på Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIGBJØRN JOHNSENS

pensjonskommisjon leverer et sprenglegeme av en innstilling til politikerne. Det skal derfor mye til om politikerne skal klare å bli enige om et nytt pensjonssystem. Velgerne utgjør nemlig et balkan av interessemotsetninger. Yngre mennesker har motstridende interesser i forhold til eldre, kvinner i forhold til menn. Offentlig ansatte har andre interesser enn privatansatte. Lavtlønte misliker de nye forslagene mer enn høytlønte. Høyresida vil ha et mest mulig privatisert og individualisert pensjonssystem, venstresida et mest mulig enhetlig og offentlig basert. Mellom de to høyrepartiene og internt i arbeiderbevegelsen er det også ulike syn på hva som vil være rettferdig og mulig.

I UTGANGSPUNKTET

så nok oppdragsgiveren, Jens Stoltenbergs regjering, for seg at de fleste motsetninger skulle slipes ned under kommisjonens arbeid. Utgangspunktet var klart. «Alle» var enige om at noe måtte gjøres. Dagens pensjonssystem er ikke bærekraftig. Det vil i framtida være for få yrkesaktive til å finansiere pensjonene til stadig flere eldre. Enten måtte man utsette pensjonsalderen, øke skattene, eller redusere pensjonene. Derfor måtte et nytt system på plass i god tid før den store eldrebølgen setter inn fra ca. 2010. Ap's folkelige og udogmatiske kommisjonsleder Sigbjørn Johnsen skulle sammen med Ap-nestleder Hill-Marta Solberg og partiets unge, tidligere stortingsrepresentant Sverre Myrli ta brodden av innvendinger fra venstresida. Samtidig skulle de hindre de mest vidtgående forslag fra den andre kanten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer