Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Pensjonsbaroner» styrer AFP-oppgjøret

De som bestemmer, sitter selv på gullpensjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag fortsetter den tvungne meklingen mellom partene hos riksmeklingsmannen. Striden står om framtidas avtalefestede pensjon (AFP). Rundt bordet hos Riksmeklingsmannen sitter noen av landets største pensjonsvinnere.

Et kvartal unna sitter statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen og følger forhandlingsdramaet. Selv kan politikerne slappe av. De har bevilget seg selv svært rause pensjonsordninger.

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at de sentrale aktørene i meklingen kan se fram til romslige pensjonsutbetalinger.


Opp mot 850 000 

Paradoksalt nok er det de som selv nyter godt av de beste pensjonsordningene som er mest imot å sikre 62-åringene en like god AFP-ordning som den som gjelder i dag.

Administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr. (62), tjener mest og har en årslønn på drøyt 2,3 millioner kroner. Når han går av med pensjon neste høst får han utbetalt 66 prosent av full lønn fram til han fyller 67 år. Det gir en årlig pensjon på vel 1,5 millioner kroner.

Fra han fyller 67 år, går han over i en ordinær pensjonsordning. Men NHO ønsker ikke gå i detalj om hvor romslig Bergesens pensjon blir.

Spesialrådgiver Olav Magnussen kunne allerede i fjor - ved fylte 65 år - sagt takk for seg og nytt godt av en gullkantet pensjonsavtale. I likhet med sine NHO-kolleger, nestleder i forhandlingsdelegasjonen, Sigrun Vågeng (57) og forhandlingsdirektør Gunnar Flaat (67), får han fra han fyller 67 år en ordinær pensjonsordning med utbetalinger på 66 prosent av inntekt. Dagbladet får opplyst i NHO at de tre toppene tjener mellom 1 og 1,4 millioner kroner, og at de vil få årlige pensjonsutbetalinger på mellom 650 000 og 850 000 kroner.


Pensjonsadel i LO


Også toppene i LOs forhandlingsdelegasjon kan se fram til en økonomisk romslig pensjonisttilværelse. Aller mest får LO-leder Roar Flåthen (58).

STORE PENSJONER: F.v. Riksmeklingsmannen Svein Longva, NHO-leder Finn Bergesen JR og LO-leder Roar FLåthen. Foto: SCANPIX
STORE PENSJONER: F.v. Riksmeklingsmannen Svein Longva, NHO-leder Finn Bergesen JR og LO-leder Roar FLåthen. Foto: SCANPIX Vis mer

Fra han fyller 65 år kan han hente ut en årlig pensjon på drøyt 640 000 kroner - noe som er 66 prosent av lønna pluss ¼ G.

LO-nestleder Geir Mosti (51) kan få en pensjon på om lag 578 000 kroner fra han fyller 65 år, mens 1.-sekretær Ellen Stensrud kan få en pensjon på drøyt 515 000 kroner.

Sentralt LOs forhandlingsdelegasjon sitter også lederne i de to mektige fagforbundene, Fellesforbundet og Fagforbundet. Arve Bakke (55) i Fellesforbundet kan i praksis gå av med en årlig pensjon på drøyt 528 000 kroner når han fyller 63 år. Det vil si 70 prosent av lønna hans i dag. Jan Davidsen (57) i Fagforbundet sitter med en gunstig ordning fra det gamle Kommuneforbundet. Ordningen innebærer at han kan gå av når han fyller 58 år med en pensjon på 66 prosent av lønna - det vil gi en årlig pensjonsutbetaling på 592 020 kroner.

Bestemmer egen pensjon

Takket være stortingsrepresentantenes omtanke for egen velferd kan både statsministeren, hans regjeringsmedlemmer og Dagfinn Høybråten (50) har til sammen sju år som statsråd. I tillegg har han ved valget neste høst bak seg fire år på Stortinget. Det gir full opptjening og utsikter til en økonomisk trygg alderdom med en årlig pensjon på vel 550 000 kroner.

Like mye får Venstre-leder Lars Sponheim (50), som ved valget neste høst runder 16 års fartstid i rikspolitikken. I sju av disse åra var han statsråd.

Ved enden av meklingsbordet sitter riksmeklingsmann Svein Longva (64). Han har vært ansatt i staten i 40 år og har for lengst skaffet seg full opptjening.

- Når jeg går av med pensjon har krav på 66 prosent av 12 G, slik reglene er i Statens Pensjonskasse. Det betyr en årlig pensjon på i underkant av 530 000 kroner, sier Longva til Dagbladet.

<B>KAN GÅ AV SOM 58-ÅRING</B>: Statsminister Stoltenbergs årlige pensjon vil bli ca 684 000 kr.
MELLOM 650-850 000: SIgrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media