Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonsfond og banker ville ha strengere klimamål for Shell

Oljefondet stemte mot.

KLIMAPRESS: Oljeselskapet Shell, her ved toppsjef Ben van Beurden, ble forsøkt presset til å sette strengere utslippsmål under generalforsamlingen denne uka. Forslaget ble nedstemt, blant annet med stemmene fra Oljefondet. Foto: Benoit Tessier/ Reuters / File Photo / NTB Scanpix
KLIMAPRESS: Oljeselskapet Shell, her ved toppsjef Ben van Beurden, ble forsøkt presset til å sette strengere utslippsmål under generalforsamlingen denne uka. Forslaget ble nedstemt, blant annet med stemmene fra Oljefondet. Foto: Benoit Tessier/ Reuters / File Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under tirsdagens generalforsamling hos oljegiganten Shell, utfordret flere investorer selskapet til å sette strengere mål for utslipp, i henhold til målene i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til godt under to grader.

Ifølge The Guardian og Reuters var forslaget støttet av flere pensjonsfond og banker, deriblant det nederlandske pensjonsfondet Aegon, britiske NEST, og bankene BNP Paribas og HSBC.

Forslaget ble imidlertid nedstemt av 95 prosent av investorene, og blant dem som stemte mot var det norske Oljefondet, melder Reuters.

- Har uttrykt klare forventninger

Shell er blant fondets største investeringer. Ved utgangen av 2017 hadde Oljefondet 50 milliarder kroner i Shell, og en eierandel på 2,19 prosent.

Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i Oljefondet, skriver i en epost til Dagbladet at de mener «selskapene selv er best posisjonert for å sette konkrete mål i tråd med selskapets langsiktige strategi».

- Men vi har uttrykt klare forventninger til at selskaper skal ta hensyn til klimaendringer, og rapportere åpent om utslippene deres.

- Vi mener at styret bør integrere relevante utfordringer og muligheter knyttet til klimaendringer i selskapsstyringen, som for eksempel i investeringsplanleggingen, risikostyringen og rapporteringen, skriver Sevang.

NEDSTEMT: Forslaget om strengere klimamål ble nedstemt med 95 prosent av stemmene under Shells generalforsamling. Foto: Ben Stansall / AFP Photo / NTB Scanpix
NEDSTEMT: Forslaget om strengere klimamål ble nedstemt med 95 prosent av stemmene under Shells generalforsamling. Foto: Ben Stansall / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Klimarisiko

På sine egne hjemmesider har Oljefondet en temaside om klimaendringer.

Der skriver de at de «forventer at selskaper planlegger for relevante klimascenarioer, og inkorporerer potensielle klimarisikoer i strategisk planlegging». (Dagbladets oversettelse, red.anm.).

Dette er relevant, skriver fondet, fordi utfordringene med klimaendringene, både fysisk og med tanke på endringer i reguleringer og utvikling av teknologi, kan innebære både risiko og muligheter:

«Hvordan selskaper håndterer overgangen og fysiske risikoer og muligheter, kan påvirke den langsiktige avkastningen for oss som investor»

Vil ikke mene noe om andre

På spørsmål om hva Oljefondet tenker om at andre pensjonsfond og investorer støttet forslaget om å gi Shell strengere klimamål, svarer Sevang:

- Vi uttrykker ikke meninger om hva andre gjør, men forsøker å være tydelig på hva vi mener.

Resolusjonen om å gi Shell strengere klimamål ble fremmet av den nederlandske organisasjonen Follow This.

Shell avviser blankt

De mener Shells ambisjoner om å kutte utslippene med 20 prosent innen 2035 og 50 prosent innen 2050 er for svake, og gjør det mulig for selskapet å fortsette med «business as usual» i flere tiår.

«Dette er ikke hva verdens investorer ønsker. Shells ambisjon er å følge samfunnet. Klimaresolusjonen ber om noe mer – om lederskap», sa Mark van Baal, grunnleggeren av Follow This under generalforsamlingen.

Shell har blankt avvist forslaget, og har vist til at Shells egen strategi er mer progressiv enn hva resolusjonen legger opp til, ifølge van Baal.

Det er det tredje året på rad Follow This legger fram en klimaresolusjon under Shells generalforsamling.

Ifølge The Guardian, har Shells toppsjef Ben van Beurden uttalt at resolusjonene har vært med på å overbevise Shell om å legge fram en plan om å halvere selskapets karbonavtrykk innen 2050.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!