Pensjonsfond og banker ville ha strengere klimamål for Shell

Oljefondet stemte mot.

KLIMAPRESS: Oljeselskapet Shell, her ved toppsjef Ben van Beurden, ble forsøkt presset til å sette strengere utslippsmål under generalforsamlingen denne uka. Forslaget ble nedstemt, blant annet med stemmene fra Oljefondet. Foto: Benoit Tessier/ Reuters / File Photo / NTB Scanpix
KLIMAPRESS: Oljeselskapet Shell, her ved toppsjef Ben van Beurden, ble forsøkt presset til å sette strengere utslippsmål under generalforsamlingen denne uka. Forslaget ble nedstemt, blant annet med stemmene fra Oljefondet. Foto: Benoit Tessier/ Reuters / File Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under tirsdagens generalforsamling hos oljegiganten Shell, utfordret flere investorer selskapet til å sette strengere mål for utslipp, i henhold til målene i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til godt under to grader.

Ifølge The Guardian og Reuters var forslaget støttet av flere pensjonsfond og banker, deriblant det nederlandske pensjonsfondet Aegon, britiske NEST, og bankene BNP Paribas og HSBC.

Forslaget ble imidlertid nedstemt av 95 prosent av investorene, og blant dem som stemte mot var det norske Oljefondet, melder Reuters.

- Har uttrykt klare forventninger

Shell er blant fondets største investeringer. Ved utgangen av 2017 hadde Oljefondet 50 milliarder kroner i Shell, og en eierandel på 2,19 prosent.

Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i Oljefondet, skriver i en epost til Dagbladet at de mener «selskapene selv er best posisjonert for å sette konkrete mål i tråd med selskapets langsiktige strategi».

- Men vi har uttrykt klare forventninger til at selskaper skal ta hensyn til klimaendringer, og rapportere åpent om utslippene deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer