Pensjonskaos

Det hersker full forvirring om den nye pensjonistreformen. Møt komiteleder Sigbjørn Johnsen i nettmøte fredag klokken 14.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den foreslåtte pensjonistreformen vil gjøre det mulig å få utbetalt full pensjon fra fyllte 62 år, samtidig som pensjonistene kan jobbe så mye de orker i tillegg. Årsaken er at man ønsker å ha folk i arbeidslivet lengst mulig. I tillegg vil det bli større sammenheng mellom det du har betalt inn og det du får ta ut. Med andre ord vil de som har jobbet og tjent lite få mindre pensjon.

Alle årene i arbeid frem til fylte 70 år vil telle positivt på pensjonen. Jo mer du jobber jo høyere blir pensjonen.

Det er fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen som leder kommisjonen. Fredag klokken 14:00 svarer han på spørsmål fra Dagbladet.no sine lesere. Du kan allerede nå sende inn dine spørsmål nedenfor.

Mange har reagert på forslagene:

  • LO mener systemet vil være dypt urettferdig og undergrave reformen.
  • Pensjonist Kjell Opseth mener alle tiltak som bidrar til at folk er lenger i arbeid er positivt.
  • Norsk Helse- og Sosialforbund sier til Dagsavisen at Johnsen er mannsjåvinist og at reformen går ut over kvinner som tjener lite. Særlig kvinner i omsorgsyrker vil bli rammet hardt, mener de. Dessuten tjener menn i gjennomsnitt nesten 80.000 kroner mer i året en kvinner.
  • Med middels inntekt og 25 år i jobb, betyr forslagene pensjonstap på 10.000 kroner, ifølge Aftenposten.
  • Mange mener ordningen kolliderer med den gamle ordningen for Avtalefestet Pensjon (AFP), som skulle gi folk som var utslitt etter et langt yrkesliv en verdig avgang på rimelige vilkår før pensjonsalderen på 67 år var oppfylt.

Rapporten som nå er presentert er kun foreløpig. Kommisjonen ønsker derfor innspill før de jobber videre. Du møter komiteleder Sigjørn Johnsen direkte på nett her klokken 14.00 fredag.

<B>PENSJONISTSJEF:</B> Mange lurer på hva de nye forslagene til pensjonistkommisjonen innebærer. Send inn ditt spørsmål til Sigbjørn Johnsen nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer