- Pensjonsordningen kunne utnyttes

Tidligere stortingspresident Thorbjørn Jagland i retten.

VITNE I RETTEN: Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, som også er tidligere statsminister og tidligere stortingspresident kom for å vitne i rettsaken mot de to stortingspensjonistene Magnus Stangeland og Anders Talleraas (i forgrunnen). Foto: Berit Roald / Scanpix
VITNE I RETTEN: Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, som også er tidligere statsminister og tidligere stortingspresident kom for å vitne i rettsaken mot de to stortingspensjonistene Magnus Stangeland og Anders Talleraas (i forgrunnen). Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er min borgerplikt å vitne her. Jeg var jo ansvarlig Stortingspresident da denne saken startet, sa Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, til Dagbladet før han gikk inn i salen i Oslo tingrett i dag.

Jagland var til stede for å vitne i bedragerisaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. De to er tiltalt for uaktsomt å ha utnyttet Stortingets pensjonsordning for egen vinning.

Kunne utnyttes
I vitneboksen sa Jagland at han mener stortingspensjonen var så god at den kunne utnyttes.

- Jeg hadde det klare bilde av at man kunne få pensjon etter 75 årsregelen hvis man ikke hadde tilsvarende inntekt. Slik jeg så det kunne man ikke ha inntekt i det offentlige. Man skulle ikke kunne ha to inntekter fra det offentlige samtidig. Man kunne heller ikke ha sporadiske eller andre inntekter som oversteg stortingspensjonen, svarer Jagland aktor Elisabeth Roscher.

Gjennomgang
Før både Riksrevisjonen og det regjeringsnedsatte utvalget gikk igjennom pensjonsordningen, satte Jagland seg selv inn i ordningen.

- Det var også en av grunnene til at jeg ville ha en gjennomgang av ordningen, forteller han.

- Slik det var formulert kunne man tilpasse seg inntekten, slik at man ikke hadde inntekt større enn en vanlig stortingslønn. Det var uvanlig i forhold til det som eller var vanlig i samfunnet, sier han.

- Lite kontroll
I retten forteller Jagland at han ble overrasket da han som Stortingets president mottok Riksrevisjonens rapport.

- Jeg ble første gang overrasket da rapporten kom. Andre gang jeg ble overrasket var da Kjønstad-utvalgets rapport kom. Jeg ble overrasket over hvor lite kontroll det var. Pensjonsstyret gikk så lite inn i sakene, men overlot dette til søkerne.

- Er dette bukken som passet havresekken, som man måtte gjøre noe med? spør Stangelands advokat Jagland.

- Det er ikke mine ord, men vi måtte gjøre noe med hvordan ordningen ble praktisert. Dette er den eneste ordningen jeg kjenner til der pensjonistene selv bestemmer hvordan dette skal administreres.