Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonsreformen: 16 mrd. kroner dyrere enn ventet

Færre enn ventet utsetter pensjoneringen. Dessuten koster deltidspensjonistene mer enn ventet, viser SSB-studie.

 Dyre valg:  Flere enn ventet har valgt tidlig pensjon etter pensjonsreformen. Foto: Frank May / NTB scanpix
Dyre valg: Flere enn ventet har valgt tidlig pensjon etter pensjonsreformen. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Utgiftene til alderspensjon har blitt høyere enn ventet de første årene etter pensjonsreformen, som ble innført fra 2011. De store overraskelsene er hvor mange i privat sektor som velger å gå av tidligere enn 67 år, og hvor mange som tar ut pensjon, samtidig som de jobber videre, skriver Finansavisen.

Dette har i år gitt omtrent 16 milliarder kroner høyere utbetalinger enn ventet på forhånd, viser en studie av Dennis Fredriksen og Nils Martin Stølen ved SSB.

Prinsippet etter 2011 er at AFP-tillegget blir høyere, jo senere det tas ut. Ansatte med tilstrekkelig opptjening, kan kombinere jobb med pensjon etter 62 år.

Hele 45 prosent av de som har muligheten, har valgt å ta ut pensjon før 67 år. Samtidig har nesten to tredjedeler av alderspensjonistene valgt å arbeide ved siden av pensjonen, skriver Finansavisen.

Dette er høyere andeler enn ventet, også fordi det ikke er lønnsomt med dagens rentenivå og forventet levealder å ta ut tidlig pensjon. Det er først og fremst personer med kort forventet levealder som tjener ved tidlig pensjon, målt ved neddiskontert forventet gjenstående livsinntekt.

Når man i tillegg tar med at en høyere andel enn ventet tar ut tidligpensjon, blir resultatet at Norge passerer 1,25 millioner alderspensjonister rundt 2035, 15 år tidligere enn prognosene fra i fjor tydet på, skriver Finansavisen.

Fredriksen og Stølen anslår ekstrautgiftene i år til 16 milliarder kroner. Hvis trenden fortsetter, vil tilsvarende økt tidligpensjonering bare redusere utbetalingene i 2100 med 5 milliarder kroner.

Også sammenlignet med det gamle pensjonssystemet gir dagens tidligpensjonstrend merutgifter, 12,5 milliarder kroner i inneværende år, skriver Finansavisen.

Flere nyheter 40.000 unge uten jobb, studier eller støtte
Får full lønn OG pensjon
NHO vil heve AFP-grensen