Pensjonssmell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At lønnsoppgjørene fører til økte pensjonsutgifter bør neppe være noen bombe, verken for dem som nyter godt av bevilgninger fra statsbudsjettet, eller for dem som lager budsjettet. Men nå beskrives uforutsette pensjonsutgifter nettopp som en «skjult bombe». Forskningsmiljøene roper alarm. De føler seg lurt, etter at de først hadde uttrykt glede over at bevilgningene til universitets- og høyskolesektoren hadde økt med 1,6 milliarder kroner i budsjettet for neste år. Nå peker leder i Universitets og høgskolerådet, Jarle Aarbakke, på at 600 millioner spises opp av uforutsette lønns- og pensjonsutgifter. Opposisjonen øyner en sak.

Og forskningsminister Tora Aasland forsvarer seg med at opplysningene om høyere pensjonsutgifter er nye for henne og ikke forelå da budsjettet ble laget.

Vi velger å tro på hennes ord. Men oppgjøret i offentlig sektor var ferdig flere måneder før siste hånd på budsjettet ble lagt. Det burde derfor vært mulig å ha et rimelig anslag over virkningene da budsjettet ble presentert. Dermed ville hun avverget skuffelse blant mottakerne og ris til egen bak.