Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonsvinneren- og taperen

Mens statsminister Kjell Magne Bondevik for lengst kunne trukket seg tilbake med fet pensjon, rister pensjonist Sverre Hølen (81) på hodet av at regjeringen fryser pensjonsøkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statstjenestemannpensjonisten Hølen sitter i vårsola på en benk utenfor Stortinget og leser Dagbladet. Han er oppgitt over regjeringen som foreløpig har stanset pensjonsøkningen.

- Dette er jo brudd på et legitimt stortingsvedtak. Jeg skjønner nesten ikke at det kan gå an, sier Johan Sverre Hølen.

Han reagerer sterkt på at regjeringen nå hopper over stortingsvedtaket om at pensjonistene nå skulle hatt utbetalt om lag en halv milliard kroner. Stortingsvedtaket fra i desember lyder:

«Stortinget ber regjeringen ta igjen etterslepet fra pensjonistoppgjøret i juni 2002 før trygdeoppgjøret i 2003.»

- En burde fått en indeksregulering som sikret at pensjonene vokser i takt med lønnsutviklingen, sier Hølen til Dagbladet.

Han er også klar over den urettferdigheten som ligger i politikernes pensjonssystem i forhold til vanlige pensjonister.

For stortingsrepresentantenes og statsministeren pensjon er så fet at nesten ingen andre yrkesgrupper kan måle seg med dem. Hadde Bondevik ønsket det, kunne han allerede for ti år siden, som 45-åring, sluttet å jobbe og levd godt på sin stortingspensjon.

Med full stortingspensjon ville Bondevik hatt råd til mange av sine yndlingssigarer. Og han ville i motsetning til vanlige pensjonister vært sikret en stor årlig oppjustering. Stortingspolitikerne har vært så lure at de har lovfestet at de, som de eneste pensjonistene i Norge, får 66 prosent pensjon av enhver tids gjeldende stortingslønn.

Per i dag er den årlige stortingspensjonen på 359700 kroner. Den har hatt en eventyrlig utvikling siden 1995 da den var på 195000 kroner per år. Gapet til alle landets minstepensjonister er svimlende. Våren 1995 fikk minstepensjonistene presset gjennom en økning til fattige 63372 kroner per år. I dag er den 97140 kroner.

Kjell Magne Bondevik står imidlertid i en særstilling blant aktive norske politikere. Han har for lengst opptjent full statsrådspensjon, som er 57 prosent av den inntekten statsråder til enhver tid har. Dagens statsministerlønn er på 975000 kroner per år. Dermed sitter han tilbake med en årlig pensjon på 555750 når han en gang i framtida hopper av yrkeslivet. Og de årlige lønnsøkningene i Regjeringskvartalet får pensjonen til å vokse år for år.

Utsatt oppgjør

Den samme Kjell Magne Bondevik har nå ertet på seg landets en million pensjonister og trygdemottakere fordi han har utsatt årets trygdeoppgjør og trenert stortingsflertallets mange pensjonskrav.

Trygdeoppgjøret skulle vært i havn tidlig i mai, men regjeringen har bestemt seg for å utsette saken fordi den vil ha årets lønnsoppgjør trygt i havn før de fordeler smulene til landets pensjonister. Regjeringens begrunnelse lyder slik:

«Som del av det inntektspolitiske samarbeidet har partene i arbeidslivet forpliktet seg til å få lønnsveksten i Norge mer på linje med utviklingen hos våre handelspartnere. Regjeringen mener det er viktig at det inntektspolitiske samarbeidet avspeiles også i oppgjørene for andre grupper enn lønnstakerne. I tråd med dette foreslår regjeringen at retningslinjene for trygdeoppgjøret (...)først vedtas i etterkant av lønnsoppgjøret.»

I rene ord betyr dette at også minstepensjonister med en årsinntekt på vel 97000 kroner må gi avkall på en hardt tiltrengt pensjonsøkning av hensyn til norsk konkurransekraft.

- Dette er et ran av norske pensjonister, sier forbundsleder Einar Strand i Norsk Pensjonistforbund.

Bondevik er fra før ingen populær mann i Pensjonistforbundets lokaler. Som statsminister har han tre ganger vært ansvarlig for å bryte pensjonistenes forhandlinger med staten. Det skjedde i 1998, 1999 og i 2002.

- Og nå ser det ut til at Bondevik-regjeringen roter det til for fjerde gang, sier Strand.

Ap-leder Jens Stoltenberg anklager regjeringen for å undergrave folks tillit til Folketrygden. Han mener regjeringen ofrer pensjonistene i jaget etter skattelettelser for de rike.

- Regjeringen er tydeligvis villig til å ofre alt annet, bare de greier å innfri løftene om skattelettelser. Regjeringen svikter pensjonistene, sier Stoltenberg. Først og fremst kritiserer han regjeringen fordi den ennå ikke har lagt fram retningslinjer for vårens trygdeoppgjør. Dette var en sak også regjeringspartiene støttet i fjor vår.

- Avtalebrudd

- Dette er et alvorlig avtalebrudd. Vi var enige om å lage nye retningslinjer for å komme ut av det årlige rotet rundt trygdeoppgjøret, sier han. Han rister på hodet av at regjeringen i tillegg ikke vil følge stortingsvedtaket om å utvide nettolønnsordningen for sjøfolk.

- Disse sakene skal på plass i revidert nasjonalbudsjett. Ap skal finne inndekningen, sier Stoltenberg med et smil. Det betyr at Ap vil kreve høyere pensjoner på bekostning av regjeringens skatteløfter.

UTSETTER: Kjell Magne Bondevik trenger ikke bekymre seg for sin egen pensjon. Her foran Stortinget ved en tidligere anledning.
- IKKE BRA: Pensjonist Johan Sverre Hølen liker dårlig at regjeringen ikke gjennomfører det Stortinget har vedtatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media