Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pent valg for Putin

Mens missene stemmer Putin, føler opposisjonen seg voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valgdagsmålinger gjort midt på dagen i dag viste at om lag 43 prosent av Russlands 106 millioner velgere hadde trosset den bitende vinterkulda og stemt ved parlamentsvalget.

Målingene bekreftet også det som er forventet å bli utfallet av valget. Over halvparten har stemt på Putins parti Det forente Russland.

Blir betalt

Mens presidenten får velgernes oppslutning etter åtte år med politisk stabilitet og økonomisk vekst, forsøker opposisjonen og ikke-statlige organisasjoner febrilsk å nå i gjennom med sine varskurop.

Valgobservatører fra organisasjonen Golos, sier at russere over hele landet har klagd på at de blir presset til å stemme, og at de er utsatt for en organisert kampanje som skal sikre stor valgoppslutning og legitimere valgseieren til Putins parti.

Ved forrige parlamentsvalg i 2003 stemte bare 56 prosent av velgerne.

Aleksandr Kynev, en politisk ekspert hos Golos, sier de har dokumentert flere tilfeller av at velgere blir betalt for å stemme på Forente Russland.

I byen Pestovo i Novgorod-regionen, klaget velgere på at de ble gitt stemmesedler som allerede var fylt ut - i favør Putins parti.

SKJØNNHETENE OG PUTIN: Frøken Russland-finalistene dukket opp i et stemmelokale utenfor Moskva. Trolig stemte også de – i likhet med de fleste andre – for president Putins parti Det forente Russland. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/SCANPIX
SKJØNNHETENE OG PUTIN: Frøken Russland-finalistene dukket opp i et stemmelokale utenfor Moskva. Trolig stemte også de – i likhet med de fleste andre – for president Putins parti Det forente Russland. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/SCANPIX Vis mer

- Det er en orgie, sier Kynev. Det systematiske bruddet på demokratiske valgregler over hele Russland viser at det er en organisert kampanje, sier Kynev til nyhetsbyrået Associated Press.

Vanskelig valg

Opposisjonen har under hele opptakten til valget hevdet at de blir knust under et effektivt valgmaskineri styrt fra Kreml.

Valgreformer har gjort det umulig for uavhengige kandidater å stille til valg og gjort det vanskeligere for partier å få seter i den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.

I tillegg til at valgsystemet nå favoriserer store partier, gjør Putins totale dominans i media det enda vanskeligere for opposisjonspartier å sikre seg de sju prosents oppslutning som er nødvendig for å få plass i Dumaen, skriver britiske The Times.

Mens Putins parti ligger an til å få over 60 prosent av stemmene. Kommunistpartiet vil trolig bli nest størst med 12 prosent, mens mens Vladimir Sjirinovskijs Liberaldemokrater ligger an til 8 prosent og det nye Rettferdig Russland får 7 prosent.

Ikke et eneste pro-vestlig parti vil få nok stemmer til å komme inn i Dumaen.

Vestens yndling i denne valgkampen, sjakkverdensmester Garri Kasparov, kommer med følgende karakteristikk:

Pent valg for Putin

- De voldtar hele valgsystemet, sier opposisjonslederen Kasparov. Han ødela sin stemmeseddel i protest.

Kasparov satt fem dager i fengsel for å ha arrangert en ulovlig demonstrasjon.

- Stemte for et bedre liv

All kritikk til tross. Russiske velgere ser ikke ut til å bry seg når de står med stemmeseddelen i hånda. De er fornøyd med den jobben Putin har gjort etter at han kom inn og fikk jobben med å rydde opp i den økonomiske krisa Russland var havnet i på 90-tallet.

- Jeg stemte på Putin, sier den 68 år gamle pensjonisten Valentin Nenashev til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg stemte for et bedre liv og for stabilitet i landet, sier 68-åringen fra Vladivostok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media