Pentagon: 94 tilfeller av mishandling

En granskningsgruppe har avdekket 94 tilfeller av fangemishandling i de amerikanskdrevne fengslene i Irak og Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskningsrapporten ble lagt fram under en høring i Senatets forsvarskomité torsdag, og redegjør for fangemishandling i tidsrommet mellom oktober 2001 og tidlig juni i år.

Antallet tilfeller av mishandling er mye høyere enn hva som tidligere har vært kjent.

- Ikke systemfeil

Men rapporten konkluderer med at mishandlingen ikke har skjedd som følge av systemfeil. Den legger skylden på et fåtall individer, og klandrer ikke militærledelsen.

Dette er noe demokratene i Kongressen har vanskelig for å svelge.

- Jeg tror ikke dere har gjort den jobben dere er nødt til å gjøre. Kanskje dere fikk beskjed om ikke å gjøre det, sa den demokratiske senatoren Jack Reed torsdag.

Også senator Carl Levin sier at han finner det vanskelig å tro at ikke feil i systemet kan ha bidratt til fangemishandlingen.

Mangler

Rapporten er skrevet av generalløytnant Paul Mikolashek, det amerikanske forsvarets generalinspektør. Han har ledet en gruppe som i fem måneder har gransket mulige tilfeller av mishandling i 16 amerikanske fengsler underlagt den amerikanske sentralkommandoen.

I rapporten redegjør Mikolashek for en rekke mangler, blant annet tvetydige regler og uklare ansvarsforhold blant soldatene.

Gruppen har avdekket 94 tilfeller av bekreftede eller mulige overgrep mot fanger, inkludert dødsfall, og seksuell og fysisk trakassering.

Abu Ghraib

Granskningen ble satt i gang februar etter at det ble kjent for forsvarsledelsen at fangevoktere i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad hadde mishandlet irakiske fanger på det groveste.

- Når det gjelder tilfellene i Abu Ghraib var det et uakseptabelt sammenbrudd i militærdisiplin som skjedde, sier fungerende sjef for det amerikanske forsvaret, Les Brownlee.

Han sier videre at tilfellene av mishandling viser at det amerikanske forsvaret må fortsette arbeidet med å forbedre treningen og disiplinen.

- Før 11/9 hadde få i forsvaret erfaring i å holde personer som fanger. Det var noe man sjelden trente på. Dette har forandret seg med Afghanistan og Irak, sier Brownlee.

Siden oktober 2001 har de amerikanske styrkene pågrepet rundt 50.000 personer i Afghanistan og i Irak.

(NTB)

<B>MILITÆR FORFATTER:</B> Rapporten er skrevet av generalløytnant Paul Mikolashek. Han har ledet gruppen som har avdekket overgrepene.