Pentagon advarte mot urankreft i 1993

Allerede i 1993 skal det amerikanske forsvarsdepartementet slått fast at uranammunisjon kan gi kreft. Opp til 300 serbere som bodde i en bydel i Sarajevo som ble bombet av NATO skal ha dødd av kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske marinen skal nå slutte å bruke såkalt DU-ammunisjon. Dette ble klart etter at BBC avslørte et internet Pentagon-dokument fra 1993 som advarte mot muligheten før økt kreftfare på grun av uranammunisjon.

De amerikanske våpenfabrikkene som har forsynt marinen med tung panserbrytende ammunisjon har rett og slett valgt å kutte ut uranet, og vil bruke tungmetallet wolfram i stedet. Marinen regner med å gå tom for uranammunisjon i 2003, men ser ikke bort i fra at den vil bli faset ut før det.

Et selskap tilknyttet det britiske atom-ministeriet skal også ha advart mot DU-amunisjon tidlig på nittitallet. Selskapets beregninger vista at hvis 8 prosent av all uranammunisjonen som ble brukt i gulfkrigen ble inhalert ville kunne resultere i en halv million dødsfall fram til år 2000.

300 serbere døde av kreft

Den britiske avisen The Independent skriver i dag om en serbisk forstad til Sarajevo som i 1995 ble utsatt for tung bombing av NATO. Ammunisjon med utarmet uran ble brukt. 300 av de 5000 innbyggerne skal ifølge lokale journalister ha dødd av kreft, mange av blodkreft.

Det skal fortsatt ligge 270 tonn med uran-ammunisjon igjen på de gamle slagmarkene i Irak og Kuwait. I Kosovo avfyrte NATO-styrkene ca. 27 tonn med uran-ammunisjon, i Bosnia ble det brukt mindre mengder