Pentagon betalte 120 millioner for frakt av skruer

Rundsvindlet av tvillingsøstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En liten jernvarebutikk i South Carolina ble over en periode på seks år betalt over 20,6 millioner dollar – eller over 120 millioner norske kroner – for å sende skruer og skiver til det amerikanske militæret. Den innbringende virksomheten ble oppdaget i september i fjor, og i retten i dag sa en av de involverte seg skyldig i svindelen, skriver den amerikanske økonominyhetssiden Bloomberg.com.

Ved en anledning skal de to tvillingsøstrene bak svindelen ha blitt betalt rett under en million dollar, nærmere seks millioner norske kroner, for frakt av to skiver verdt et par kroner stykket til en militærbase i Texas.

Jernvarehandelen ble også betalt rundt tre millioner kroner for å sende tre skruer til Irak, og nesten to millioner for å sende en annen maskindel til en luftforsvarsbase i Florida, viser regnskaper fra Pentagon.

Systemfeil

De to damene bak butikken C&D Distributors i Lexington utnyttet en feil i et automatisk betalingssystem i forsvarsdepartementet: Regninger for frakt av ting sendt til krigsområder eller militærbaser merket «prioritert», blir vanligvis betalt automatisk, forteller Pentagon-etterforskeren Cynthia Stroot.

Pentagon bestiller årlig millioner av deler fra ulike firmaer.

I desember ble firmaet nektet flere føderale kontrakter. I dag sa den ene søsteren, Charlene Corley, seg skyldig i konspirasjon for å begå svindel og hvitvasking av penger. 46-åringen ble ilagt en bot på 750 000 dollar, eller 4,5 millioner kroner, og risikerer nå 20 års fengsel. Hun har ikke kommentert saken.

– Hadde ingen oversikt

DÅRLIG KONTROLL OVER UTBETALINGENE: USA har kanskje et ganske romslig forsvarsbudsjett, men å betale 20 millioner dollar for å frakte skruer til krigsområder ble litt for mye også for dem. En kvinne har innrømt svindelen, og risikerer 20 års fengsel. På dette bildet ankommer et nytt helikopter havna i Kuwait by. Illustrasjonsfoto: Roberto Schmidt/AP/Scanpix
DÅRLIG KONTROLL OVER UTBETALINGENE: USA har kanskje et ganske romslig forsvarsbudsjett, men å betale 20 millioner dollar for å frakte skruer til krigsområder ble litt for mye også for dem. En kvinne har innrømt svindelen, og risikerer 20 års fengsel. På dette bildet ankommer et nytt helikopter havna i Kuwait by. Illustrasjonsfoto: Roberto Schmidt/AP/Scanpix Vis mer

Overfaktureringen fra selskapet begynte i 2000. Etter hvert ble de to mer og mer dristige i beløpene de forlangte for frakt av maskindelene. Prisen Pentagon betalte for selve maskindelene, var bare rett under en halv million kroner, i sterk kontrast til fraktregningene på 120 millioner.

– Flertallet av disse delene, om ikke alle, ble sendt til høyt prioriterte områder eller krigsområder. Det var derfor de fikk betalt. Hvis tingen var merket «prioritert» til Irak, Afghanistan eller visse andre steder, var det ingen oversikt, sier etterforskningsleder Stroot.

Svindelen ble oppdaget da en av fraktregningene ble lagt merke til av en ansatt. Nå har avdelingen som betaler leverandører, gjort store endringer i rutinene sine, og sjekker alle de dyreste fraktregningene.

Nå håper Pentagon å få tilbake mesteparten av pengene på å auksjonere bort hus, strandeiendommer, smykker og luksusbiler som de to søstrene brukte pengene fra svindelen på.