- Pentagon brøt loven da Bergdahl ble kjøpt fri

En intern amerikansk gransking har kommet til at Pentagon opptrådte ulovlig da Kongressen ikke ble varslet om at soldaten Bowe Bergdahl skulle byttes mot Guantanamo-fanger.

SLAPP FRI: Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl slapp 31. mai ut fra talibansk fangenskap etter å ha vært holdt fanget i nesten fem år. Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / US ARMY
SLAPP FRI: Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl slapp 31. mai ut fra talibansk fangenskap etter å ha vært holdt fanget i nesten fem år. Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / US ARMYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige revisjonskontoret GAO opplyste torsdag at Pentagon ikke hadde myndighet til å bruke rundt 988.000 dollar av sin krigskasse til byttehandelen uten å informere Kongressen, som hadde bevilget pengene til andre formål.

Granskningen er et resultat av en klage fra republikanske folkevalgte som var irritert over at de ikke var blitt informert om beslutningen om å sette fri fem fanger fra fangeleiren på Guantanamo-basen i bytte mot Bergdahl.

Bergdahl hadde vært fange hos Taliban i Afghanistan i fem år da han i mai ble hentet av amerikanske spesialstyrker, samtidig som de fem fangene ble sendt med fly til Qatar, der de skal leve under overvåking.

Pentagon mente at de hadde myndighet til å godkjenne byttehandelen basert på en bestemmelse om at fanger kan overføres dersom det tas tilstrekkelig skritt for å sørge for at de ikke igjen går i krigen mot USA, uten 30 dagers varsling.

(NTB)