Pentagon-ekspert: - Risikerer utpressing

Professor Brian Haugli har jobbet med Pentagon og det amerikanske forsvarsdepartementet i årevis. Han sier at kinesisk etterretning enkelt får tak i bilder, tekstmeldinger og GPS fra Emilie Enger Mehls telefon - hvis de vil. Alle telefonsamtalene hun foretok over flere uker kan være avlyttet, hevder Haugli overfor Dagbladet.

RISIKABELT: Tidligere rådgiver til Pentagon, Brian Haugli, forklarer hva som blir risikoen når politikere bruker Tiktok. Vis mer
Publisert

- Det er klart at TikTok henter ut helt utrolig verdifull informasjon hvis det er snakk om telefonen til en politiker.

Det er få i verden som kjenner TikTok så godt som den amerikanske professoren Brian Haugli.

I over ti år jobbet Haugli, som har norske aner, tett på det amerikanske forsvarsdepartementet og etterretningsmiljøet i Washington, D.C.

I dag jobber han ved anerkjente Boston College, og har startet konsulentselskapet SideChannel.

- Mehl risikerer utpressing

I USA har Haugli advart mot TikTok på de aller største nyhetskanalene på TV. I amerikansk politikk argumenterer flere for et totalforbud mot TikTok for alle statsansatte, inkludert politikere.

Haugli gjentar gjerne advarselen, og hevder at norske politikere også er mulige ofre når informasjon havner i hendene til kinesisk etterretning.

- Potensielt kan informasjonen TikTok tar fra telefonen til en politiker gjøre den personen veldig sårbar for utpressing fra kinesisk etterretning i lang tid, sier Haugli i et eksklusivt intervju Dagbladet.

Emilie Enger Mehl er forelagt påstandene i denne artikkelen. Hun har ikke besvart Dagbladet.

EKSPERT: Brian Haugli har jobbet for Pentagon og amerikansk etterretning i en årrekke. Han jobber i dag ved Boston University. Foto: BU
EKSPERT: Brian Haugli har jobbet for Pentagon og amerikansk etterretning i en årrekke. Han jobber i dag ved Boston University. Foto: BU Vis mer

Hvem, hva og hvor

Haugli er krystallklar på at politikere, særlig de i regjering, aldri bør ha TikTok på sin jobbtelefon, slik Dagbladet har fortalt at Emilie Enger Mehl (Sp) hadde i seks uker i fjor. Mehl innrømmet også til slutt saken i forrige uke.

- Siden TikTok har innsikt i telefonens blåtann, kan TikTok også se hvilke andre telefoner du har vært i nærheten av. De kan altså fastslå hvem du har møtt, hvor møtet var, og hvor lenge møtet varte, fortsetter Haugli.

- Det er også mulig at TikTok gir kinesiske myndigheter muligheten til å avlytte telefonsamtaler. Vi oppdager fortsatt nye sårbarheter apper som TikTok utsetter hver enkelt bruker for, legger han til.

To sikre ting

Ifølge Haugli er det knapt noen grense for hvilken informasjon som nå kan være på avveie fra justisministerens telefon.

Han sier dette er en sak den norske regjeringen bør ta alvorlig.

- Problemet for en politiker eller statsråd er at TikTok krever tilgang til utrolig mye informasjon på telefonen. Denne informasjonen er veldig verdifull for kinesiske myndigheter. Den kan brukes i etterretningsarbeid og i mulig utpressing av utenlandske borgere, sier Haugli til Dagbladet.

- Den norske justisministeren har hatt TikTok på jobbtelefonen. Er det et faktum at hennes informasjon nå er i kinesiske hender, eller er det kanskje?

- Vi vet to ting helt sikkert: Selskapet bak TikTok har den informasjonen og myndighetene i Kina har et stående mandat til å hente ut informasjon fra kinesiske selskaper. I tillegg vet vi hvordan kinesisk etterretning gjerne opererer, svarer Haugli.

Haugli: Dette vet Kina om Mehl

Han sier at den norske regjeringen må regne med at eventuelle bilder Mehl hadde på mobilen og alle samtalene hun hadde i perioden med TikTok nå ligger lagret i Beijing.

Det samme gjelder alle e-postene som lå på telefonen.

Det er en lang liste med informasjon Haugli sier TikTok serverer kinesiske myndigheter - dersom du er interessant nok i deres øyne:

- Hvor du er, hvem du ringer til, hvem som er i nærheten av deg, hvor du beveget deg, all informasjon fra alle dine andre apper, bildene dine, når du er våken, når du sover. Alt dette har TikTok tilgang til, sier Haugli.

TIKTOK PÅ JOBBTELEFONEN: Politisk redaktør Geir Ramnefjell sier det er frekt at justisminister Mehl ikke vil svare på dette. Reporter: Steinar Suvatne / Geir Ramnefjell Vis mer

Tinder-info

Til og med metadata fra apper som Tinder er noe TikTok tar fra telefonen din, forklarer Haugli Dagbladet.

Og han er helt tydelig på at informasjonen TikTok tar går videre til kinesiske myndigheter.

- Det kinesiske kommunistpartiet får tilgang til all informasjon fra selskaper slik det som eier TikTok. Det er veletablert i Kina, sier etterretningseksperten.

- Dette høres dramatisk ut?

- Ja. Fordi folk tror apper som TikTok bare er underholdning, og de smiler når man snakker om dem seriøst fordi de tenker på morsomme kattevideoer. Altså - jeg liker også kattevideoer. Men informasjonen TikTok og andre apper tar fra telefonen våre, hvor halve livet vårt er lagret, er et stort problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer