Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pentagon er bekymret over Kina

Har lansert sitt største forsvarsbudsjett noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kinesiske forsvarsbudsjettet vil i år være på rundt 306 millarder kroner, det er en økning på 17,6 prosent fra 2007, opplyste en talsmann for Folkekongressen.

Også i fjor økte budsjettet med over 17 prosent, og endte da på rundt 235 milliarder kroner. Pentagon hevder imidlertid at Kina i realiteten bruker dobbelt så mye på forsvaret, og anslår at fjorårets budsjett var på mellom 500 og 720 milliarder kroner, skriver NTB.

Dette kommer fram i årets utgave av rapporten Pentagon hvert år skriver om Kinas militærmakt, og som overleveres til den amerikanske kongressen.

I rommet

Kina utvikler våpen som i en konflikt vil ødelegge fiendenes romfartsteknologi, står det i årets rapport.

- Det kinesiske militære vektlegger nødvendigheten av å ødelegge fiendens rekognoserings- og kommunikasjonssatellitter, står det i rapporten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Årets rapport trekker særlig fram hvordan Kinas sivile romfartsprogram kan brukes til militære formål. Men det er ikke bare i verdensrommet Kina utgjør en trussel, i følge amerikanske myndigheter. Også i cyberspace søker de makt.

Rapporten hevder Kina står bak flere angrep mot datanettverk rundt om i verden, inkludert nettverk som eies av amerikanske myndigheter, skriver Reuters.

VISER FRAM: Det kinesiske militærmuseet i Beijing i Kina viser fram noen av de våpnene landet har i bestittelse. Foto: AFP/SCANPIX
VISER FRAM: Det kinesiske militærmuseet i Beijing i Kina viser fram noen av de våpnene landet har i bestittelse. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Pentagon er bekymret over Kinas økende militærmakt.

Kina utvikler krysserraketter som er i stand til å treffe hangarskip og andre marinefartøy til sjøs, har testet anti-satellittvåpen og skal bygge interkontinentale raketter, mener Pentagon.

-  Det hersker mye usikkerhet om Kinas kurs, særlig landets økende militærmakt og hvordan denne makten kan bli brukt, heter det i rapporten.

Vet lite

Verdenssamfunnet har også begrenset kunnskap om de kinesiske ledernes motivasjon og om beslutningsprosessene, konstaterer den amerikanske forsvarsledelsen.

-  Mangelen på åpenhet i landets forsvars- og sikkerhetspolitikk, utgjør en trussel mot stabiliteten og øker mulighetene for misforståelser og feilbedømmelser, mener Pentagon.

- Denne situasjonen vil selvsagt føre til at man sikrer seg mot det ukjente, heter det videre.

Kinesiske myndigheter hevder rapporten tegner et bilde av Kina som en militær trussel, mens landet i virkeligheten har forpliktet seg til arbeide for fred.

VISER FRAM: Det kinesiske militærmuseet i Beijing i Kina viser fram noen av de våpnene landet har i bestittelse. Foto: AFP/SCANPIX
VISER FRAM: Det kinesiske militærmuseet i Beijing i Kina viser fram noen av de våpnene landet har i bestittelse. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media