Pentagon frikjenner seg selv

Fangebehandlingen i Irak og Afghanistan ikke ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uoversiktlige prosedyrer, manglende oversikt og utilstrekkelige ressurser ledet til feilgrep i måten amerikanske militærstyrker behandlet fangene i Irak, Afghanistan og på Guantanamo. Det er konklusjonen i to rapporter fra det amerikanske forsvarsdepartementet som ble offentliggjort fredag, melder AP.

Rapportene konkluderer likevel med at fangebehandlingen ikke var ulovlig. De samme dokumentene avdekker samtidig nye tilfeller av utradisjonelle forhørsmetoder, fra Irak i perioden 2003 til 2004: 

• En gruppe fanger ble i 17 dager ikke gitt annet enn vann og brød. 

• Fangene ble utsatt for «uautoriserte avhørsmetoder», blant annet ved hjelp av høy musikk. 

• Fangene ble nektet å sove. 

• Minst én fange ble tvunget til å ta av seg alle klærne.

Gjort offentlig

Rapportene ble offentliggjort etter at menneskerettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fikk rettens medhold i at rapportene tilhørte offentligheten. Organisasjonen mener rapporten bare tar for seg noen enkelthendelser og at den overser utallige tilfeller av overgrep mot fanger i Irak, Afghanistan og på Guantanamo, som har blitt dokumentert blant annet gjennom mediene.

ABU GHRAIB: Iølge to rapporter publisert av Pentagon har amerikanske tropper ikke gjort noe ulovlig i behandlingen av fanger på Guantanamo, i Afghanistan og Irak, som her ved Abu Ghraib utenfor Baghdad. Foto: AP
ABU GHRAIB: Iølge to rapporter publisert av Pentagon har amerikanske tropper ikke gjort noe ulovlig i behandlingen av fanger på Guantanamo, i Afghanistan og Irak, som her ved Abu Ghraib utenfor Baghdad. Foto: AP Vis mer

- Begge rapportene viser at myndighetene ikke tar etterforskningen av fangemishandling alvorlig, sier Amrit Singh, en av ACLUs advokater. Han peker imidlertid på at rapportens dokumentasjon av fangebehandlingen i Irak er sterkt kritikkverdig.

- Regjeringens egne dokumenter viser at mishandlingen av fanger i Irak, på Guantanamo og Afghanistan var utbredt og systematisk. De viser at spesialstyrkene gjentatte ganger var involvert i overgrep og at de unngikk å bli gransket, sier Singh.

Pentagon på sin side mener rapporten viser at USA tar anklagene om fangemishandling alvorlig.

- Rapporten omhandler tidligere hendelser, de er ikke nye overgrep. Vi har iverksatt omfattende tiltak for å granske og stille folk til ansvar, og med å tilpasse våre militæroperasjoner, sier talsmann Mark Ballesteros.

Rapportene inneholder til sammen over 1.000 sider har tidligere blitt gitt medlemmer av Kongressen.