Pentagon frikjenner seg selv

Fangebehandlingen i Irak og Afghanistan ikke ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Uoversiktlige prosedyrer, manglende oversikt og utilstrekkelige ressurser ledet til feilgrep i måten amerikanske militærstyrker behandlet fangene i Irak, Afghanistan og på Guantanamo. Det er konklusjonen i to rapporter fra det amerikanske forsvarsdepartementet som ble offentliggjort fredag, melder AP.

Rapportene konkluderer likevel med at fangebehandlingen ikke var ulovlig. De samme dokumentene avdekker samtidig nye tilfeller av utradisjonelle forhørsmetoder, fra Irak i perioden 2003 til 2004: 

• En gruppe fanger ble i 17 dager ikke gitt annet enn vann og brød. 

• Fangene ble utsatt for «uautoriserte avhørsmetoder», blant annet ved hjelp av høy musikk. 

• Fangene ble nektet å sove. 

• Minst én fange ble tvunget til å ta av seg alle klærne.

Gjort offentlig

Rapportene ble offentliggjort etter at menneskerettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fikk rettens medhold i at rapportene tilhørte offentligheten. Organisasjonen mener rapporten bare tar for seg noen enkelthendelser og at den overser utallige tilfeller av overgrep mot fanger i Irak, Afghanistan og på Guantanamo, som har blitt dokumentert blant annet gjennom mediene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer