Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni soldater ble drept:

Pentagon har frigitt video av dramatisk bakholdsangrep

Her kjemper de for livet.

KRIGFØRING: Det amerikanske forsvaret viser for første gang bilder fra da til sammen ni soldater ble drept i Niger i fjor høst. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pentagon friga i går en drone-video som viser et angrep i Niger der fire amerikanske soldater og fem nigerere ble drept i et bakholdsangrep.

Angrepet skjedde den 4. oktober i fjor, og på videoen ser man hvordan soldatene desperat forsøker å flykte, skriver The Guardian.

Skytes på

På videoen ser man videre hvordan soldatene kjemper for livet når en responsgruppe fra Niger mistolker dem for å være fienden, og skyter på dem med automatvåpen i 48 sekunder, før de får bekreftet sin identitet.

KRIGFØRING: Det amerikanske forsvaret viser for første gang bilder fra da til sammen ni soldater ble drept i Niger i fjor høst. Video: CNN Vis mer

I alt var 46 amerikanske og nigerske soldater involvert i oppdraget, da de ble angrepet av mer enn 100 militante, som er antatt å være medlemmer av terrorgruppa IS, skriver Guardian. Bakholdsangrepet skjedde like utenfor landsbyen Tongo Tongo.

En rekke av nigererne klarte å flykte med lastebiler, men fire amerikanere og fem nigerere mistet livet i angrepet.

Rapport

Pentagon friga i forrige uke deler av en endelig rapport om dette oppdraget, skriver CNN, men videoen kom altså først i går.

Den viser hvordan troppene tar seg gjennom en sump i forsøket på å flykte fra fienden.

The Guardian skriver at mange av soldatene deretter sendte korte meldinger til sine kjære, ettersom de trodde de ikke ville overleve.

Ventet tre timer

Rundt 20 minutter seinere klarte soldatene å få kontakt med to ubevæpnede amerikanske droner. Etter ytterligere sju minutter fløy to franske Miragefly over området i lav høyde, i et forsøk på å skremme fienden vekk. På videoen kan man se at noen av de militante da rømmer fra stedet.

Etter å ha ventet i nesten tre timer ankom franske helikoptre området, og man kan på videoen se at en amerikansk soldat veiver med et amerikansk flagg mot helikopteret for å bli gjenkjent.

Det var en nigersk responsgruppe som var sendt ut for å hjelpe soldatene, som mistolket dem for å være fienden og i 48 sekunder skjøt mot amerikanerne med automatvåpen, før de klarte å få bekreftet sin identitet.

Ingen ble skadd i denne skytingen, skriver Guardian.

- Utmanøvrert

I rapporten om angrepet, som ble frigitt forrige uke, konkluderes det med at de amerikanske soldatene manglet trening, ble strategisk utmanøvrert og var i undertall da fire amerikanere ble drept i Niger i fjor, skriver NTB.

Det antas at angrepet ble utført av en islamistisk gruppe.

Etter sju måneder har etterforskerne kommet til at en rekke unngåelige feil ledet fram til bakholdsangrepet, der 46 amerikanske og nigerianske soldater havnet i åpen skuddveksling med mer enn 100 fiendtlige militante.

- Fienden overrasket våre styrker strategisk, og vi kom i undertall med omtrent tre til en i styrkeforhold, heter det i sammendraget.

Hendelsen førte til en voldsom debatt om USAs rolle i Afrika, skriver NTB. Flere amerikanske senatorer både fra Demokratene og Republikanerne har erkjent at de ikke visste hvor mange soldater USA hadde utstasjonert i Niger.

Fremdeles er 800 amerikanske soldater utstasjonert i landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media