Pentagon har krasjet hundrevis av droner

Har krasjet minst 418 ganger siden 2001.

KRASJER: USA har høstet internasjonal kritikk for sin bruk av droner for å likvidere antatte terrorister i land som Pakistan og Jemen. Rett som det er styrter de også. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scsanpix
KRASJER: USA har høstet internasjonal kritikk for sin bruk av droner for å likvidere antatte terrorister i land som Pakistan og Jemen. Rett som det er styrter de også. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scsanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA har høstet internasjonal kritikk for sin bruk av droner for å likvidere antatte terrorister i land som Pakistan og Jemen. Rett som det er styrter de også.

Pentagon har krasjet minst 418 droner verden over siden 2001, viser en fersk rapport The Washington Post har fått tilgang til.

Rapporten bygger på hele 50 000 sider med ulykkesrapporter og viser at de ubemannede flyene havarerer på mange ulike vis.

Dronekrasjene skyldes alt fra teknisk til menneskelig svikt, og dårlig vær har også sin del av skylden.

Krasjet med fly Militære droner har krasjet i bolighus, gårdsbruk, på flyplasser, motorveier, i elver og ved ett tilfelle også kollidert med et av flyvåpenets Hercules-fly i lufta.

194 av de 418 omtalte krasjene som er omtalt i rapporten, resulterte i fullstendig tap av dronen eller skader på flyet for over 12 millioner kroner.

Oversikten viser at droner krasjet like ofte som Pentagons ordinære kampfly, selv om de flyr langt færre oppdrag og er mye mindre tid på vingene.

Flest krasj i Afghanistan I Afghanistan har det krasjet 67 droner siden 2001, og i Irak har 41 styrtet. 47 droner har også styrtet under tester og trening i USA.

I april styrtet en av Pentagons droner i en skolegård i Pennsylvania, men til alt hell uten at noen kom til skade. En annen forsvant i Lake Ontario i november.

Pentagon har nå nærmere 10.000 droner til disposisjon, fra de store Global Hawk-dronene som driver overvåking fra stor høyde, til de knøttsmå Wasp-dronene som soldater kan ha i lomma.

Kritikk President Barack Obama har de siste årene trappet kraftig opp bruken av droner, noe han har høstet internasjonal kritikk for.

FNs hovedforsamling vedtok i desember en resolusjon med krav om at også stater som benytter droner i såkalt målrettede angrep mot antatte terrorister, må rette seg etter folkeretten og FN-charteret.

Mange sivile En rapport fra Stanford Law School og New York University School of Law konkluderte i 2012 med at rundt 3.000 personer var blitt drept i slike angrep de siste åtte årene.

Ifølge rapporten kunne bare 2 prosent av ofrene betegnes som viktige mål.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham anslo i fjor at nærmere 5.000 mennesker var drept i amerikanske droneangrep det siste tiåret, blant dem mange sivile.

Kritikk Blant dem som har gått hardt ut mot droneangrepene er USAs tidligere president Jimmy Carter.

Carter hevder at droneangrepene er brudd på minst ti av paragrafene i FNs menneskerettighetserklæring.

Amnesty International kritiserer også USAs bruk av droneangrep, men Obama-administrasjonen fastholder at bruken av droner er nødvendig i krigen mot terror.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer