TOK MOSUL I FJOR:  I juni i fjor kom terrorgruppa Den islamske stat (IS) over grensa fra Syria og inn i Irak. Etter kort tid hadde de tatt Iraks største by Mosul. Nå har USA annonsert en plan for å ta byen tilbake. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
TOK MOSUL I FJOR: I juni i fjor kom terrorgruppa Den islamske stat (IS) over grensa fra Syria og inn i Irak. Etter kort tid hadde de tatt Iraks største by Mosul. Nå har USA annonsert en plan for å ta byen tilbake. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Pentagon-kilder tviler på USAs plan for å knuse IS: - De vil kjempe til siste dråpe blod

Tviler på at den irakiske hæren er klar for å ta Mosul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni flyktet 20 000 irakiske soldater da IS kom stormende mot Mosul. Hæren la igjen sine våpen og forlot Iraks nest største by, framfor å møte de maks 2000 krigerne fra terrorgruppa IS.

Nå har USA annonsert at den irakiske hæren skal ta byen tilbake allerede i april eller mai. Men spørsmålet er om den irakiske hæren blir klar i tide.

- Kommer til å ta måneder USA lanserte i går sin plan om at hæren i vår skal starte en storoffansiv mot Mosul, gå inn på bakken og gjenerobre den viktige byen.

USA advarte om at de skulle samle så mye som 25 000 irakiske og kurdiske soldater for å bekjempe Mosuls 2000 IS-krigere.

TRENES OPP:  Her trener en representant for det danske militæret opp irakiske soldater. USA ønsker at den iraksike hæren skal prøve å ta Mosul fra terrorgruppa IS allerede i april eller mai. Foto: Master Sgt. Mike Lavigne / AP Photo / NTB Scapix
TRENES OPP: Her trener en representant for det danske militæret opp irakiske soldater. USA ønsker at den iraksike hæren skal prøve å ta Mosul fra terrorgruppa IS allerede i april eller mai. Foto: Master Sgt. Mike Lavigne / AP Photo / NTB Scapix Vis mer

Men ifølge The Daily Beast har planen blitt møtt med skepsis innad i Pentagon.

- Jeg tviler virkelig på at det kommer til å skje så fort. Og hvis det gjør det, så kommer det til å ta måneder, sier en Pentagon-kilde, som tidligere har kjempet i Irak, til avisa.

Mosul er IS' hovedsete i Irak og en symbolsk viktig by for terrorgruppa. Det var her lederen Abu Bakr al-Baghdadi holdt sin første offentlige tale.

- De vil kjempe til den siste dråpen blod for å forsvare Mosul. For dem (IS red.anm.) kan denne kampen definere deres eksistens. Å miste Mosul betyr et endelig nedelag for Den islamske stat i Irak, sa en tidligere generalt til Reuters i januar.

- Tror ikke de vil kjempe Da den sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki styrte Irak fra 2006 til 2014, fikk han kritikk for å bygge opp en stat med sjiaer i sentrum. Dette har ført til stor misnøye hos Iraks sunni-befolkning.

Mange mindre sunni-grupper i nord og vest har derfor sluttet seg til sunniopprørsgruppa IS. Det som i starten ble omtalt som et sunniopprør ble til terrorgruppa Den islamske stats erklærte «stat».  

Sør-Irak er stort sett dominert av sjia-muslimer, og noen av de viktigste byene i Sør-Irak er sjijaenes hellige byer Karbala og Najaf. Rundt Bagdad har store sjiamilitser støttet den irakiske hærens kamp mot terroristene.

Da de rundt 20 000 regjeringssoldatene i Mosul ga fra seg byen, knapt uten motstand, var en av grunnene at befolkningen i Mosul i hovedsak er sunni. Den sjiastyrte hæren manglet altså støtte i befolkningen.

- Jeg tror virkelig ikke at sjiaene vil kjempe for Mosul, sier en annen Pentagon-kilde til The Daily Beast.

Vil få støtte fra USA Det er imidlertid ikke klart hvordan USA vil støtte denne bakkeoffansiven mot Mosul. USA utfører luftangrep mot IS i Irak sammen med en internasjonal koalisjon og i Syria sammen med en arabisk koalisjon.

Det var i juni i fjor at IS kom inn over grensa fra Syria og på kort tid tok over store områder. Siden har de vokst seg sterke. Etter snart et halvt år med luftangrep, har de forsatt store områder i både Syria og Irak.

En kilde i forsvarsdepartementet sier til The Daily Beast at jo lenger de venter med å gå inn i Mosul, jo sterke blir IS i byen.

- Desto sterkere kommer forsvaret deres til å være og desto sterkere vil kalifatet være i Mosul, sier han til avisa.

KONFISKERTE SIGARETTER:  IS-krigere setter her fyr på sigaretter i deres hovedsete Raqqa, 2. april 2014. Terrorgruppa har utviklet sterke statsfunksjoner i noen av områdene den kontrollerer. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix
KONFISKERTE SIGARETTER: IS-krigere setter her fyr på sigaretter i deres hovedsete Raqqa, 2. april 2014. Terrorgruppa har utviklet sterke statsfunksjoner i noen av områdene den kontrollerer. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer