ETTERFØLGER: Soldater som tjenestegjorde i Irak kreves nå for store summer av Pentagon. Avbildet er britiske styrker under den kontroversielle krigen. Foto: Chris Ison/AP
ETTERFØLGER: Soldater som tjenestegjorde i Irak kreves nå for store summer av Pentagon. Avbildet er britiske styrker under den kontroversielle krigen. Foto: Chris Ison/APVis mer

Svindel under krigene i Irak og Afghanistan

Pentagon krever egne krigsveteraner for millioner: - Folk blir rævkjørt

- De skal få pengene sine, men da vil jeg ha årene mine tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pentagon krever at flere tusen amerikanske krigsveteraner betaler tilbake bonusene de fikk for å ha deltatt i krig.

Nesten 10 000 tidligere soldater, som alle fikk 120 000 kroner eller mer i bonus for å ha kriget i Irak og Afghanistan, må nå betale hele beløpet tilbake, melder Los Angeles Times.

Kravet bunner i avsløringer om svak styring, overkompensering og svindel fra ledelsen i militæret i California. De lukrative bonusene skulle opprinnelig kun gis til soldater som takket ja til svært risikofylte oppdrag, men ettersyn viser at lokale myndigheter i California var for liberale i utdelingen av midlene.

- Blir rævkjørt

Soldatene som fikk bonusutbetalingene for å ha deltatt i flere krigsoperasjoner sier Pentagon nå går tilbake på en avtale som er mer enn 10 år gammel. De hevder også at myndighetene bare gjør den økonomiske situasjonen til landets veteraner verre.

- Disse bonusene ble brukt for å holde folk i militæret. Det er folk som meg som nå blir rævkjørt, sier Cristopher Van Meter til LA Times.

Den tidligere kapteinen tjenestegjorde i Irak og forteller at han refinansierte lånet på boligen sin for å kunne betale tilbake pengene hæren mente han skyldte dem. Van Meter fikk purpurhjerte for sin innsats i Irak.

- Fullstendig forrådt

Han ble også alvorlig skadet av en bilbombe mens han var i tjeneste. Van Meter skyldte staten 370 000 kroner i krigsbonus og studielån han ikke burde fått, ifølge Pentagon.

- Jeg føler fullstendig forrådt. De skal få de pengene sine, men da vil jeg ha årene mine tilbake, raser Susan Haley, en annen veteran som nå skylder Pentagon penger.

Hun skylder 160 000 kroner og sender en fjerdedel av sin husstands månedlige inntekt til Pentagon.

Én person er sendt i fengsel for å bevisst ha gitt ut for store krigsbonuser, og alt tyder på at praksisen var mest utbredt i California. Til sammen har 9700 krigsveteraner fått beskjed om å betale tilbake bonusene de fikk for mange år siden. Mange av disse gikk med på å ta én siste tur utenlands etter å ha fått beskjed om at denne turen ville sikre dem en stor krigsbonus i ettertid.

- Vi kan ikke ettergi kravet

Heftige rentebetingelser skal ifølge LA Times ha ventet dem som ikke ha ville betale kravet fra Pentagon.

- Vi skulle gjerne ettergitt denne gjelden soldatene har til oss, men vi kan bare ikke gjøre det. Da bryter vi loven, forkalrer Matthew Beevers i California Guard.

Det er ventet at rettslige oppgjør rundt kravet om tilbakebetalinger vil vare i mange år. Ifølge LA Times er rentekostnader, emosjonelt stress og betalingsanmerkninger blant årsakene til at mange veteraner velger å betale - ofte ved å refinansiere sitt boliglån - heller enn å kjempe mot kravet i retten.