Pentagon planlegger base nær Iran

Vil bygge militærbase i Irak nær den iranske grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Basen skal være en del av USAs nye strategi for å stanse våpentransport fra Iran til sjiamuslimer i Irak, melder Wall Street Journal.

Ifølge avisen planlegger det amerikanske militæret også bygging av flere armerte kontrollposter på de store motorveiene fra den iranske grensen til Bagdad, og innstallering av røntgenapparater på den eneste grenseovergangen mellom de to landene.

Pentagons talsmann oberstløytnant Jonathan Withington vil ikke kommentere saken overfor Reuters, men bekrefter at å stanse forsyningslinjene til opprørerne i Irak er en viktig del av strategien.

- Vi vil fortsatt legge press på fienden, blant annet ved å forstyrre forsyningslinjer, for å redusere volden og beskytte det irakiske folket, sier Withington.

Generalmajor Rick Lynch i hærens 3. infanteridivisjon sier til Wall Street Journal at basen vil bli bygget bare seks kilometer fra den iranske grensen, og at den vil bli brukt i mist to år. Det er ikke avgjort om basen vil bli permanent etter at USA trekker sine soldater ut av Irak i fremtiden.

- Vi har et enormt problem med iranske våpen som strømmer inn i Irak. Den iranske innblandingen er bekymringsverdig oss og vi må stanse den, sier Lynch.

Wall Street Journals avsløring kommer samme dag som USAs øverstkommanderende i Irak skal legge frem sin situasjonsrapport for den amerikanske kongressen. Rapporten vil bli avgjørende for Det hvite hus\' Irak-strategi.

BEKREFTER BASE: Generalmajor Rick Lynch i hærens 3. infanteridivisjon bekrefter planene overfor Wall Street Journal. Her under en pressekonferanse i Bagdad tidligere i år. Arkivfoto: SCANPIX/EPA/MOHAMMED AMEEN
BEKREFTER BASE: Generalmajor Rick Lynch i hærens 3. infanteridivisjon bekrefter planene overfor Wall Street Journal. Her under en pressekonferanse i Bagdad tidligere i år. Arkivfoto: SCANPIX/EPA/MOHAMMED AMEEN Vis mer
Pentagon planlegger base nær Iran