Pentagon-rapport bekrefter massakre på irakiske sivile

Blant minst 20 ubevæpnede ofre var en tre år gammel gutt og en mann som prøvde å flykte fra amerikanerne. Flere soldater kan bli tiltalt for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Detaljer fra den offisielle Pentagon-rapporten om hendelsene i Haditha i Irak i fjor har begynt å lekke ut i de store amerikanske mediene, etter at sentrale kongressrepresentanter ble informert om innholdet i går.

Utdrag fra politikernes briefing som blant andre ABC News har fått tilgang til bekrefter de aller verste mistankene om hva som skjedde 19. november, og ingen er lenger i tvil om at drapene er det verste kjente bruddet på krigens spilleregler i Irak så langt.

Flere gruoppvekkende momenter regnes nå som ubestridelige:

•En gruppe soldater under kommando av den 25 år gamle sersjanten Frank Wuterich gikk til aksjon mot en gruppe bolighus, etter først å ha skutt og drept fem ubevæpnede menn som kom kjørende i en bil.

•I det første huset de gikk inn i fant de bare ubevæpnede sivile - men da de amerikanske soldatene forlot boligen lå seks lik igjen, skutt på kloss hold. Blant dem var en tre år gammel gutt.

•Da soldatene flyttet seg til det andre huset, kom de over ytterligere åtte sivile - heller ikke denne boligen inneholdt noen våpen. Samtlige hjelpeløse beboere ble drept.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.