Pentagon-rapport bekrefter massakre på irakiske sivile

Blant minst 20 ubevæpnede ofre var en tre år gammel gutt og en mann som prøvde å flykte fra amerikanerne. Flere soldater kan bli tiltalt for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Detaljer fra den offisielle Pentagon-rapporten om hendelsene i Haditha i Irak i fjor har begynt å lekke ut i de store amerikanske mediene, etter at sentrale kongressrepresentanter ble informert om innholdet i går.

Utdrag fra politikernes briefing som blant andre ABC News har fått tilgang til bekrefter de aller verste mistankene om hva som skjedde 19. november, og ingen er lenger i tvil om at drapene er det verste kjente bruddet på krigens spilleregler i Irak så langt.

Flere gruoppvekkende momenter regnes nå som ubestridelige:

•En gruppe soldater under kommando av den 25 år gamle sersjanten Frank Wuterich gikk til aksjon mot en gruppe bolighus, etter først å ha skutt og drept fem ubevæpnede menn som kom kjørende i en bil.

•I det første huset de gikk inn i fant de bare ubevæpnede sivile - men da de amerikanske soldatene forlot boligen lå seks lik igjen, skutt på kloss hold. Blant dem var en tre år gammel gutt.

•Da soldatene flyttet seg til det andre huset, kom de over ytterligere åtte sivile - heller ikke denne boligen inneholdt noen våpen. Samtlige hjelpeløse beboere ble drept.

•Ytterligere en mann skal ha blitt skutt i ryggen da han flyktet fra et av husene.

•I et tredje hus hevder soldatene at én av fire menn var bevæpnet med et AK-47 maskingevær. Alle fire ble skutt, men det er uklart for de militære etterforskerne om to våpen på stedet ble funnet før eller etter skytingen skjedde.

HODERULLING: General Michael Hagee i U.S. Marine Corps (blå uniform) og de andre Pentagon-sjefene får en stri tørn med å rydde opp etter det som er en av de mest rystende skandalene i Irak-krigen så langt. Foto: SCANPIX/REUTERS
HODERULLING: General Michael Hagee i U.S. Marine Corps (blå uniform) og de andre Pentagon-sjefene får en stri tørn med å rydde opp etter det som er en av de mest rystende skandalene i Irak-krigen så langt. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Selv om man ikke regner med de fire siste mennene, ble minst 20 uskyldige irakere, blant dem kvinner og barn, skutt og drept på kloss hold av soldater som i etterkant, kanskje sammen med overordnede, prøvde å dekke over massakren.

Det var magasinet Time som først avslørte at de døde i Haditha ikke var tilfeldige ofre i en skuddveksling eller minefelle, slik amerikanerne først påsto.

- De skjøt bestefar og bestemor

Blant øyenvitnene var ni år gamle Eman Waleed, som fortalte Time at hun våknet av bombesmellet. Så kom soldatene.

- Far gikk inn på et rom, leste fra Koranen og ba om at vi måtte bli spart. Resten av familien, mor, bestemor og bestefar, to brødre, tanter og onkler var i stua. Vi hørte skudd fra rommet ved siden av. Jeg så de skjøt bestefar - og så bestemor, sa Eman til magasinet.

Drapene skjedde etter at én amerikansk soldat hadde blitt drept da en kolonne med militære kjøretøy kjørte inn i en minefelle. Dermed kan den etterfølgende skytingen tolkes som en ren hevnaksjon mot tilfeldige sivile, selv om lite så langt er kjent om soldatenes motiver.

- Rapporten inneholder urokkelige fakta om at svært alvorlige hendelser fant sted, konstaterte formannen for Senatets komité for militære tjenester, John Warner, ifølge ABC News.

Karakteristikkene vil trolig bli langt, langt verre når hele rapporten velter innover amerikansk offentlighet. Allerede siteres militære kilder på at de frykter at «Haditha» snart vil komme til å gi de samme assosiasjonene som «My Lai» gjør for folk som husker den brutale massakren av vietnamesiske sivile i 1968.

Pentagon-rapport bekrefter massakre på irakiske sivile

Pekefinger-tale til soldatene

Pentagon har allerede startet PR-jobben for å dempe konsekvensene av offentliggjøringen. General Michael Hagee, en av de øverste sjefene for Marine Corps, skal nå til Irak for å holde en tale for sine styrker.

- Vi bruker ikke makt bare for å bruke makt. Vi bruker dødelig styrke kun når det er rettferdiggjort, proposjonalt, og viktigst, i henhold til våre lover, kommer han til å si, ifølge manuset som er distribuert til amerikanske medier.

Det er ventet at flere av de involerte soldatene vil bli tiltalt for drap. Ifølge Los Angeles Times konkluderer Pentagon med at 12 soldater handlet i strid med reglene. Tre offiserer har allerede fått sparken, men også flere sjefshoder kan komme til å rulle.

<B>SKJØT BARN OG KVINNER:</B> Stadig flere detaljer om massakren blir nå bekreftet.
<B>DREPT I HJEMMENE SINE:</B> Ingen i de to familiene som nesten ble utradert var bevæpnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer