Pentagon raser over bildene

Aktivisten Russ Kick la de 350 bildene av soldatene i likkister ut på nett. Pentagon raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sin internettside thememoryhole.org har Kick lagt ut flere titalls bilder av kister med amerikanere drept i krigen i Irak. Bildene er tatt da de ankommer USAs største militære kirkegård.

Pentagon reagerer med å stanse frigivelsen av bildene, melder CNN og nyhetsbyrået AP.

Bildene ble frigitt til ytringsfrihetsaktivisten Russ Kick, som henviste til grunnloven da han ba om bildene. Han ble først nektet bildene, men fikk dem etter å ha anket avgjørelsen.

Nekter å frigi flere bilder

Men etter at Kick la ut over 350 bilder på sin nettside, har det amerikanske forsvarsdepartementet nå satt en stopper for at flere bilder blir levert ut.

- De er ikke glade for offentliggjøringen av disse bildene, sier talsmann Jon Anderson ved luftforsvarsbasen i Dover, der bildene ble tatt. Bildene viser kister innsvøpt i det amerikanske flagget.

- Det amerikanske forsvaret har regler som forbyr at media dekker at levningene etter amerikanske soldater ankommer Dover, opplyser Pentagon-talsmann Gary Keck.

Reglene skal være laget for å beskytte soldatenes familier, mener Pentagon.

Soldat fikk sparken

- For å være ærlig så ønsker vi ikke at levningene av våre mannskaper, som har ofret seg i krigen, å bli gjenstand for noen form for uønsket eller uverdig oppmerksomhet, sier viseforsvarsminister John Milino.

Forrige måned ble det gjennomført en demonstrasjon mot at media ikke får lov til å være vitne når kistene kommer hjem fra Irak.

- Vi må stanse denne unnagjemmingen av døden til våre unge. Vi må være åpne rundt deres død, sier Jane Bright fra California til nyhetsbyrået AP. Hun mistet sin 24 år gamle sønn Evan Ashcraft i Irak i juli i år.

Kick har foreløpig ikke kommentert Pentagons siste snuoperasjon.

Men i går fikk Tami Silicio (50) sparken etter at hun sendte et bilde av kister hjem fra USAs base i Kuwait. Hun sendte opprinnelig bildet hjem til en venn, som sendte det videre til The Seattle Times. De spurte Silicio om de kunne benytte bildet, og hun sa ja.

I dag er hun uten jobb.

Bildet ble tatt i et lastefly rett før det lettet fra Kuwaits internasjonale lufthavn tidligere i april i år.

DREPT I IRAK: Kistene taler sitt eget språk, særlig når man får 350 ulike slike bilder fra soldater på vei hjem fra krigen. Nå setter Pentagon foten ned.
FOR STERKT: Tami Silicio tok bildet rett før lasteflyet tok av fra flyplassen i Kuwait. Hun sendte det egentlig bare til en venn, som ga det videre til avisa. Avisa ba Silicio om tillatelse til å bruke bildet før de trykket det over hele forsiden.
KOSTET HENNE JOBBEN: Tami Silicio solgte bildet til Seattle Times, og fikk sparken onsdag.