Pentagon-sjefen med tøffeste angrep siden Den kalde krigen: - Putins atomrasling truer verdensfreden

- Vi prøver ikke å gjøre Russland til en fiende, sier USAs forsvarsminister Ash Carter.

MENER RUSSLAND TRUER VERDENSFREDEN: - Vi søker ikke en kald krig, ei heller en varm krig mot Russland. Vi prøver ikke å gjøre Russland til en fiende. Men tro ikke annet: USA vil forsvare sine interesser, våre allierte, verdensorden og den positive framtida det kan innebære for oss alle, sier USAs forsvarsminister Ash Carter. Foto: Senior Master Sgt. Adrian Cadiz/DoD/NTB Scanpix
MENER RUSSLAND TRUER VERDENSFREDEN: - Vi søker ikke en kald krig, ei heller en varm krig mot Russland. Vi prøver ikke å gjøre Russland til en fiende. Men tro ikke annet: USA vil forsvare sine interesser, våre allierte, verdensorden og den positive framtida det kan innebære for oss alle, sier USAs forsvarsminister Ash Carter. Foto: Senior Master Sgt. Adrian Cadiz/DoD/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs forsvarsminister Ash Carter beskylder Russland for å true verdensfreden og sier Pentagon leter etter kreative løsninger som skal stagge Russlands aggressive framferd og beskytte USAs allierte, skriver The Guardian.

Pentagon-sjefen mener «de utfordrende aktivitetene» i Kreml og Russlands «kjernefysiske sabelrasling» er urovekkende.

Etter en åtte dagers reise i Asia, holdt Carter i går en tale i California hvor han uttrykte bekymring over Kinas ekspanderende innflytelse og økende militære styrke. Men forsvarsministerens sterkeste ord ble sendt i Vladimir Putins retning.

- Urovekkende Forsvarsministeren sier Russland bedriver «utfordrende aktiviteter» til sjøs, i lufta, i verdensrommet og på internett.

- Det mest urovekkende er at Moskvas kjernefysiske sabelrasling reiser spørsmål rundt de russiske ledernes engasjement med tanke på strategisk stabilitet, respekt for normene mot bruken av atomvåpen og i hvilken grad de respekterer den forsiktighet atomalderens ledere utviste når det gjelder å vifte truende med atomvåpen, sier Carter.

Ifølge nyhetsbyrået AP, er Carters harde utsagn mot Russland muligens de sterkeste han noen sinne har uttrykt mot USAs tidligere fiende under Den kalde krigen.

- Vi søker ikke en kald krig, ei heller en varm krig mot Russland. Vi prøver ikke å gjøre Russland til en fiende. Men tro ikke annet: USA vil forsvare sine interesser, våre allierte, verdensorden og den positive framtida det kan innebære for oss alle, sier Carter.

Utfordrer USA Etter å ha vært den dominerende stormakten i mer enn to tiår, ser nå USA at Russland er i ferd med å styrke seg igjen samtidig som Kina ekspanderer sin militære innflytelse utenfor sine egne grenser.

Under president Vladimir Putin utfordrer Russland USA på mange arenaer, blant annet i den arktiske regionen, hvor Moskva i fjor sa at de vil gjenåpne ti tidligere sovjetiske militærbaser som var blitt stengt etter Den kalde krigens slutt i 1991.

Russland er nå også mer på vingene enn før og patruljerer utenfor amerikanske kyster.

På spørsmål fra publikum, sa Carter at han ikke tror Putins framferd i Syria «er særlig gjennomtenkt», men han utelukker ikke at Russland rolle i Syria kan bli til noe USA kan omfavne.

- Det er mulig - vi får se - Russland kan komme til å spille en konstruktiv rolle for å få slutt på borgerkrigen, sier Carter.

Moderniserer egne atomvåpen Mens Russland kommer med det Carter betegner som truende uttalelser om eventuell bruk av atomvåpen, moderniserer USA sitt eget kjernefysiske våpenarsenal.

- Vi investerer i den teknologien som er mest relevant i henhold til Russlands provokasjoner, sier carter som trekker fram eksempler som nye, ubemannede systemer og en ny type langdistansebombefly.

Ash Carter legger til at USA også har noen overraskelser på gang som han ikke ønsker å fortelle i detalj om.

Daglig leder Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen mener det ikke bare er Russland som bør skjerpe seg.

- USA og Russland har lange tradisjoner for å skylde på hverandre når det kommer til kjernefysisk opprustning. Sannheten er at de to landene har jobbet i tospann under FNs generalforsamling for å unngå å ruste ned sine atomvåpen. Stemmegivningen er identisk. Begge bruker nå enorme summer på å utvikle nye kjernefysiske våpensystemer og står til sammen for 95 prosent av verdens samlede kjernefysiske våpenarsenal. Ash Carters press på europeiske natoland om å stasjonere ut nye taktiske atomvåpen i Europa bidrar til det farlige kappløpet, sier Ersfjord.

FÅR KRITIKK AV USA: Her trykker Russlands president Vladimir Putin og USAs prsident Barack Obama hender. Nå kritiserer USAs forsvarsminister Russland for å true verdensfreden. Foto: AP/Andrew Harnik/NTB Scanpix
FÅR KRITIKK AV USA: Her trykker Russlands president Vladimir Putin og USAs prsident Barack Obama hender. Nå kritiserer USAs forsvarsminister Russland for å true verdensfreden. Foto: AP/Andrew Harnik/NTB Scanpix Vis mer