Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pentagon skal overvåke internett

Vil stanse «uriktige budskap» i mediene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvarsdepartementet har startet en egen enhet som skal sørge for en bedre promotering av regjeringens politikk i nyhetsbildet døgnet rundt. Den skal ha spesielt fokus på internett og nye digitale medier.

- Den nye enheten skal bruke nye mediekanaler til å få ut budskapet vårt og til å rette opp feilinformasjon, sier Eric Ruff, presserådgiver i Pentagon.

- Vi må bli raskere til å svare på aktuelle nyheter. Ikke minst er det viktig å raskt tilbakevise gale påstander i mediene, sier Ruff.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld har tidligere uttalt at USA taper propagandakrigen til fienden.

- Dette holder meg våken om natta, sa Rumsfeld.

Rumsfelds misnøye med kommunikasjonen til Pentagon skal være den viktigste årsaken til opprettelsen av enheten. Rumsfeld skal være svært misfornøyd med hvor raskt terroristene sprer sitt budskap via internett, og har presset på for at USAs myndigheter skal bli bedre på dette.

Vil rette opp mediebildet

Bush-regjeringen mener at det bildet av krigen i Irak som er skapt i mediene, ikke er det korrekte. Regjeringen er spesielt bekymret for at opprørere i Irak-regionen bruker internett til å bryte ned det amerikanske budskapet og til å gi inntrykk av at irakerne er mer mektige enn USA, melder BBC.

KRIG OGSÅ I MEDIENE: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld er bekymret over utviklingen i mediene. Irakiske opprørere dominerer internett med sin propaganda, mener Rumsfeld, som nå trapper opp mediekrigen. Foto: Scanpix
KRIG OGSÅ I MEDIENE: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld er bekymret over utviklingen i mediene. Irakiske opprørere dominerer internett med sin propaganda, mener Rumsfeld, som nå trapper opp mediekrigen. Foto: Scanpix Vis mer

Nyhetsbyrået AP har fått tak i et internt dokument fra Pentagon der den nye enheten beskrives. Enheten skal ligne på kampanjen Bill Clinton kjørte før valget i 1992, med raskt svar på alle uttalelser.

Pentagons nye enhet skal blant annet overvåke blogger på nettet døgnet rundt. Målet er å fange opp budskap og meldinger som går mot det USA mener er riktig, og raskt rykke ut og avkrefte dette overfor publikum.

En annen del av arbeidet vil være å sørge for «surrogater», det vil si politikere, lobbyister eller militære tjenestemenn som kan tale regjeringens sak i tv-debatter og på radio.

Tror irakerne vil påvirke valget

7. november er det valg i USA. Visepresident Dick Cheney mener opprørerne i Irak bevisst prøver å styre det amerikanske folkets meninger.

- Jeg tror de er veldig bevisst på at vi har et valg snart, og de har tilgang til nettsteder som alle andre. De er alltid på nettet og er avanserte brukere av det, sa Cheney til Fox News på mandag.

Mer enn 100 amerikanske soldater ble drept i Irak i oktober. Og oppslutningen blant amerikanerne om krigen i Irak er stadig lavere.

image: Pentagon skal overvåke internett