GESTIKULERER:  Disse bildene er tatt under et intervju med nyhetsbyrået AP. Pentagon søker stadig nye veier å forstå den russiske presidenten, og kroppsspråk er en av de tingene de ser på.Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB Scanpix
GESTIKULERER: Disse bildene er tatt under et intervju med nyhetsbyrået AP. Pentagon søker stadig nye veier å forstå den russiske presidenten, og kroppsspråk er en av de tingene de ser på.Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB ScanpixVis mer

Pentagon studerer Putins kroppsspråk for å spå hans neste trekk

Ønsker innblikk i presidentes tankegang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En forskningsteam tilknyttet det amerikanske forsvarsdepartementet studerer Putins kroppsspråk i et av mange forsøk på å forutse hans neste trekk, skriver USA Today.

- Målet er å få kunnskap om de fysiske bevegelsene til de ulike statslederne og finne ut om disse kan brukes til å få innsikt i ledernes tankegang og holdninger, sier en person knyttet til forskningsprosjektet, som ønsker å være anonym.

Brenda Connors leder prosjektet og er doktorgradsstipendiat ved Naval War College i Newport. Prosjektet er finansiert av Office of Net Assessment (ONA), som er forsvarsdepartementets interne «tenketank».   

Putins bevegelsesmønstre Connor har gjort flere forskningsprosjekt som omhandler statslederes kroppsspråk, og skrev i 2008 en rapport om Putin med tittelen «Bevegelse, hjernen og beslutningstaking, presidenten i Russland, Vladimir Putin», som man finner på en liste publisert på forsvarsdepartementets hjemmeside.

Connor bekrefter at det er hennes forskningsresultater, men nektet å kommentere på sin tilknytning til forsvarsministerens kontor.

Pentagon ønsker ikke å gi en offisiell kommentar om prosjektet overfor USA Today, men bekrefter at ONA arbeider med et slikt prosjekt og at Putin er blant statslederne som studeres. 

Bevegelsesteori Det var danseinstruktør og bevegelsesteoretiker Rudolf von Laban som på 1920-tallet utviklet et system for bevegelsesmønstre, som ble videreutviklet på 40-tallet og fikk navnet «labanotation». I dette systemet nedtegnes hver enkelt bevegelse i detalj i forhold til andre bevegelser.

Laban brukte dette først og fremst til dans. Warren Lamb brukte disse systemene til å utvikle det som i dag kalles Movement Pattern Analysis. Teorien går ut på at hvert enkelt individ har sin unike «kroppssignatur», som handler om hvordan kroppen går fra én bevegelse til en annen.

Disse kan, ifølge teorien, få folk til å forstå mer om personens tankegang. Det kan også kombineres med hva en person sier, for å vurdere sannhetsgehalten i det som blir sagt.

Reptil Selv om Connor ikke har ønsket å kommentere sitt nåværende arbeid, har hun tidligere uttalt seg om Putins bevegelsesmønstre. I et intervju i Atlantic i 2005 sier hun at Putin viser teng til en form for skade på høyresiden av kroppen. Etter å ha konferert med en rekke eksperter, mener hun at det kan bety at han har hatt polio som barn eller ha blitt rammet av slag.

Angivelig er høyre siden hans langt mindre bevegelig enn den venstre. Hun sier det kan se ut til at han har mistet følelsen i fingrene på høyre hånd. En video viser ifølge Connor at Putin under en judokamp presset seg selv opp fra matta ved hjelp av knyttneven i stedet for hele hånda. Hun mener det har krevd en enorm viljestyrke og kraft for å kunne balansere og styrke kroppen.

- Når det er noe man ikke er i stand til å gjøre, så er hardt arbeid eneste løsningen, sa hun.

Hun tror Putin ikke krabbet som barn, basert på at han mangler det som kalles kontralateral bevegelighet, som betyr å bevege kroppsdeler som ligger diagonalt fra hverandre, altså for eksempel venstre arm og høyre bein samtidig.

Hun mener at han trolig har beveget seg i et «hode-til-hale»-mønster, som en fisk eller et reptil. Og et typisk trekk ved reptiler, «er at de patruljerer området sitt, og hvis en fremmed trår over grensen, handler de på refleks», sier hun.