MODERAT TILLITT: For første gang konkluderer Pentagons enhet med de har en «moderat tillitt» til Nord-Korea i forhold til om de kan ha klart å lage en atombombe liten nok til å bli fjernstyrt. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS.
MODERAT TILLITT: For første gang konkluderer Pentagons enhet med de har en «moderat tillitt» til Nord-Korea i forhold til om de kan ha klart å lage en atombombe liten nok til å bli fjernstyrt. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS.Vis mer

Pentagon tror at Nord-Korea kan ha produsert en styrt atombombe

Pentagons etterforskningsenhet er bekymret for hva Kim Jong-un kan finne på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pentagons etterforskningsenhet har gjort en ny vurdering av Nord-Koreas kjernefysiske kapasitet.

For første gang konkluderer enheten med de har en «moderat tillitt» til Nord-Korea i forhold til om de kan ha klart å lage en atombombe liten nok til å bli fjernstyrt, skriver The New York Times.

Advarer Vurderingen, som er gjort av Defense Intelligence Agency, har blitt distribuert til administrasjonens tjenestemenn og medlemmer av Kongressen.

De advarer om at våpenets nøyaktighet kan være lav fordi Nord-Korea tidligere har vist problemer med å utvikle slike raketter.

Defense Intelligence Agency skriver også det er store tekniske utfordringer ved å produsere en rakett som kan overleve påkjenningen fra fly samtidig som den detonerer på et bestemt mål.

Det er uklart om andre amerikanske etterretningsorganisasjoner er enig med vurderingen som er gjort. Defense Intelligence Agency har hovedansvaret for å overvåke rakettutviklingen blant rivaliserende nasjoner.

I eksempel på denne overvåkningen er i Irak. For ett tiår siden, var etaten blant dem som argumenterte mest høylytt om at Saddam Hussein hadde atomvåpen.

Obama ber om ro USAs president Barack Obama oppfordrer Nord-Korea til å legge vekk sin krigerske innstilling, men understreker samtidig at USA vil gjøre alt for å forsvare seg selv og sine allierte.

STORE UTFORDRINGER:  Defense Intelligence Agency skriver også det er store tekniske utfordringer ved å produsere en rakett som kan overleve påkjenningen fra fly samtidig som den detonerer på et bestemt mål. Foto:  AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNS.
STORE UTFORDRINGER: Defense Intelligence Agency skriver også det er store tekniske utfordringer ved å produsere en rakett som kan overleve påkjenningen fra fly samtidig som den detonerer på et bestemt mål. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNS. Vis mer

- Det er på tide at Nord-Korea slutter med denne formen for krigersk tilnærming og forsøker å senke temperaturen. Ingen ønsker en konflikt på Korea-halvøya, sa Obama til journalister torsdag.

Han kom med uttalelsene i forbindelse med at han diskuterte den spente situasjonen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Det hvite hus.

Obama sier han vil jobbe med diplomatiske midler for å forsøke å roe ned situasjonen, samtidig som han vil gjøre alt for å beskytte amerikanerne og oppfylle forpliktelsene som USA har til sine allierte i regionen.

BER OM RO: President Barack Obama oppfordrer Nord-Korea til å legge vekk sin krigerske innstilling, men understreker samtidig at USA vil gjøre alt for å forsvare seg selv og sine allierte. Foto:  AFP PHOTO / FILES / KCNA
BER OM RO: President Barack Obama oppfordrer Nord-Korea til å legge vekk sin krigerske innstilling, men understreker samtidig at USA vil gjøre alt for å forsvare seg selv og sine allierte. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA Vis mer