Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pentagon truer med straff etter bin Laden-bok

Pentagon vurderer rettslige skritt mot ekssoldaten som har skrevet bok om aksjonen der Osama bin Laden ble drept.

DREPT: Osama Bin Laden ble drept i et hemmelig oppdrag. Nå forteller en av vitnene om hendelsen i en ny bok. Foto: AP
DREPT: Osama Bin Laden ble drept i et hemmelig oppdrag. Nå forteller en av vitnene om hendelsen i en ny bok. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere spesialsoldaten deltok i aksjonen i Pakistan mot terrorlederen og kommer til uka med boka «No Easy Day». Der skriver han blant annet at bin Laden var ubevæpnet da han ble drept.

Forfatteren skal ha vært til stede i rommet da den tidligere al-Qaida-lederen ble drept.

Pentagon fikk ikke manuskriptet til gjennomlesning på forhånd, og det blir nå vurdert om han skal straffeforfølges. Det amerikanske forsvarsdepartementet mener forfatteren har brutt avtaler om hemmelighold han har underskrevet. Også de som har samarbeidet med forfatteren om boka risikerer straff, skriver Pentagons øverste jurist Jeh Johnson i et brev.

Brutt avtale Ifølge Johnson har forfatteren brutt avtale han underskrev før han sluttet i forsvaret tidligere i år. I avtalen forpliktet han seg til ikke å offentliggjøre gradert informasjon og også å stille til rådighet eventuelle manuskript før utgivelser.

Departementet har finkjemmet boka de siste dagene for å se om den inneholder opplysninger som kan true landets sikkerhet. Forfatteren selv avviser at det finnes slik informasjon i boka, og Pentagon-advokaten sa ingenting om det torsdag.

Skutt i hodet Boka skulle opprinnelig utgis 11. september, men utgivelsesdatoen er nå fremskutt til den 4. på grunn av stor interesse. Boka tegner et annet hendelsesforløp enn det som er beskrevet av Det hvite hus. Ifølge boka beskrivelsene ble al-Qaida-lederen skutt i hodet idet han kikket ut fra soveromsdøra mens soldatene var på vei opp trappa.

Han forsvant da inn igjen i rommet. Soldatene fulgte etter og fant ham liggende i dødsrykninger på gulvet i en blodpøl. Så skjøt de ham flere ganger, helt til han sluttet å bevege seg.

Obama-administrasjonens versjon har vært at terrorlederen ble skutt først inne på rommet sitt etter at han angivelig strakte seg etter et våpen.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media