Pentagon varsler blodig klimakrig

Klimaendring er en mye større sikkerhetsrisiko for USA enn terrorisme. Det fastslår en hemmelig rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som har vært holdt hemmelig i fire måneder, er et slag i ansiktet for president George W. Bush. Han er presidenten som ikke vil skrive under på Kyoto-avtalen for å hindre utslipp av klimagasser og bremse den globale oppvarmingen.

Det er den engelske avisa The Observer som i går skrev om rapporten.

Flere kriger

Rapporten forutser at innen 2020 vil flere store europeiske byer være sunket i havet, at gjennomsnittstemperaturen i Norden synker med flere grader og uvær vil føre til anarki i deler av verden.

Rike områder som Nord-Amerika og EU vil bli festninger som må bruke vold for å holde desperate mennesker på flukt unna.

Terror er barnemat

Rapporten er skrevet på oppdrag av den innflytelsesrike Pentagon-rådgiveren Andrew Marshall. Han er blant annet en av de sentrale hjernene bak forsvarsminister Donald Rumsfelds radikale modernisering og omlegging av det amerikanske forsvaret. Han er blant annet en sterk talsmann for et amerikansk rakettskjold. Kampen mot terror har vært en pådriver i moderniseringsarbeidet.

Nå forteller rapporten, at krigen mot terror bare blir barnemat i forhold til den sikkerhetstrusselen global oppvarming representerer.

Bush har blant annet sagt han ikke stoler på det vitenskapelige grunnlaget for at utslipp av miljøgasser bidrar til global oppvarming. Når utfordringen nå kommer fra Pentagon, kan han bli nødt til å ta den på alvor.

Atomvåpen

Rapporten forutser at mangel på både vann og mat vil føre til opprør og kriger og rive i stykker land som India, Sør-Afrika og Indonesia. Et land som Bangladesh vil simpelthen forsvinne.

Klimaet vil være den avgjørende faktor for økonomisk utvikling. Klimaskader etter voldsomme stormer eller voldsom tørke vil koste mer og mer.

<B>PENTAGON:</B> Satelittbilde.