PENTAGON: Til tross for motstand fra president Donald Trump, vil det amerikanske forsvaret la transpersoner verve seg fra og med 1. januar. Foto: Charles Dharapak / AP / Scanpix
PENTAGON: Til tross for motstand fra president Donald Trump, vil det amerikanske forsvaret la transpersoner verve seg fra og med 1. januar. Foto: Charles Dharapak / AP / ScanpixVis mer

Pentagon vil tillate transkjønnede soldater fra årsskiftet

Til tross for motstand fra president Donald Trump, vil det amerikanske forsvaret la transpersoner verve seg fra og med 1. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon mandag.

Den nye praksisen kommer på plass mens det juridiske presset øker i saken. To føderale domstoler har så langt avvist forbudet mot transkjønnede som Trump har tatt til orde for.

Transkjønnede rekrutter vil måtte bestå en rekke fysiske, medisinske og mentale tester for å bli godtatt som soldater.

Ifølge Pentagon-talsmann David Eastburn betyr de nye retningslinjene at potensielle rekrutter med kjønnsidentitetsforstyrrelser, samt personer som har gjennomgått medisinsk behandling i forbindelse med kjønnsskifte og kjønnsskiftekirurgi kan stenges ute. De kan likevel tjenestegjøre hvis de har hatt en klinisk stabil situasjon i sitt foretrukne kjønn i 18 måneder og ellers ikke har problemer som rammer funksjonsevnen.

Kravene gjør det vanskelig for mange transkjønnede å bli tatt opp, men er i tråd med de vurderingene som ble gjort da president Barack Obamas regjering fjernet forbudet mot å la transkjønnede tjenestegjøre i 2016. Lignende krav finnes for rekrutter med en lang rekke fysiske eller psykiske tilstander, som for eksempel bipolar lidelse.

(NTB)