Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pentagons best bevarte hemmelighet

40 000 ansatte i det amerikanske hysj-hysj selskapet SAIC har ikke peiling på hva de driver med. Men de vet det er veldig viktig for USAs sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vanligvis betyr ikke konjukturforandringer så mye for oss, sier atomfysikeren J. Robert Beyster til sine ansatte. Han er sjef for Science Applications International Corporation (SAIC), et selskap du kanskje ikke har hørt så mye om.

Og det er kanskje ikke så rart. Ifølge CNN forsøker som oftest de føderale myndighetene i USA å legge lokk på både selskapet og hva det gjør. Og siden det ikke er børsnotert slipper det også unna offentlighetens og investorers fokus.

SAIC driver stort innen amerikansk hysj-virksomhet, og er vant til å holde en lav profil.

Enormt selskap

Mer enn 40 000 mennesker arbeider for SAIC over hele verden. Sjefsjobbene går som regel til folk som har hatt toppverv innen amerikansk etterretning eller i Pentagon.

En av hjernene bak det omstridte rakettskjoldprogrammet Star Wars sitter trygt plassert ved hovedkontoret i San Diego. Det samme gjør generalen som ledet den amerikanske aksjonen i Somalia i 1993.

Terrorvirksomhet

Til tross for at selskapet er privateid driver det altså med noen av de mest sensitive oppgavene i det amerikanske samfunnet. SAIC designer, tester og redesigner soldatenes felt- og kamputstyr. Selskapet utvikler et føderalt forsvarsverk mot biologiske og kjemiske våpenangrep, og jobber med å finne en vaksine mot forskjellige typer biologiske våpen.

En avdeling hjelper det topphemmelige National Security Agency (NSA, udødeliggjort i Hollywood-filmen «Enemy of the State» med Will Smith fra 1998) med å videreutvikle elektroniske avlyttingsapparater. Atter en annen avdeling har utviklet et dataprogram som scanner og analyserer aviser, bøker, blader og dokumenter på mange språk for å lete etter skjulte signaler om forestående terrorangrep.

Leste du saken om delfinene som var trent til å finne miner, var det SAIC som sto bak dem også.

SAIC er involvert i de fleste programmene den amerikanske administrasjonen har satt i gang i kampen mot terror.

Ingen har oversikt

Rundt 5000 av SAICs ansatte har den høyeste sikkerhetsklareringen i USA. Svært få klarer å beskrive hva selskapet de jobber for driver med. De fleste CNN har snakket med sier at det dreier seg om å løse de største og farligste sikkerhetstruslene USA står overfor. Men utover sine egne prosjekter vet de ikke hva som skjer.

- Det er teknisk og vitenskapelig, det er IT, det er massevis av forskjellige fagfelt. Ordet forskningsverktøy oppsummerer det hele egentlig, sier nestsjefen for avdelingen for nasjonal sikkerhet med 20 års ansiennitet i selskapet, Wally Kaine.

Det eneste som er sikkert er at det er lønnsomt. Siden oppstarten i 1969 har SAIC levert større og større overskudd hvert eneste år. På toppen av det har selskapet vært heldige og dyktige med investeringene sine.

Rett før dot-com-bølgen brast realiserte SAIC over tre milliarder dollar på sine investeringer i bransjen.

Mørke skyer

Men alt er ikke bare rosenrødt hos hysj-bedriften. Sjefen og grunnleggeren Beyster nærmer seg 80 år og har varslet at han kommer til å trappe ned om et års tid. Den som skal ta over må ha tillit hos de ansatte som eier bedriften, men også innad i den sittende administrasjonen. Det blir ikke lett.

Mange har satt store spørsmålstegn ved SAIC tidligere. En bedrift som består av tidligere spioner, soldater, og etterretningsagenter har nødvendigvis en forholdsvis spesiell organisasjonskultur. Enkelte i Pentagon har tidligere referert til høyhusene som står på SAIC-tomten i Washington som «The Two Towers», inspirert av de ondes tårn i «Ringenes Herre»-trilogien.

Tidligere ansatte tviler også på om Beyster faktisk kommer til å trekke seg tilbake. SAIC har ansatt flere personer som i utgangspunktet skulle overta bedriften.

- Alle disse folkene har sluttet fordi Beyster ikke klarte å slippe taket i selskapet. Det er babyen hans, sier eks-ansatt Daniel Goure til CNN.

VERNER OM SAIC: Pentagon prøver som oftest å legge lokk på hva SAIC driver med. Pentagon er en av de største oppdragsgiverne til selskapet.
KOSELIG KRIGER: Minerydderdelfinen er et av SAICs prosjekter.
GODE FORBINDELSER: Tidligere toppfolk fra Pentagon og forsvaret sitter i ledende stillinger hos SAIC. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har god nytte av samarbeidet. Det har SAIC også.