Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pentagons pudler

NEW YORK (Dagbladet): I sommer var det 30 år siden The New York Times og The Washington Post offentliggjorde Pentagon-papirene. Tidene skifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er NBCs redaksjonelle linje at vi ikke skal vise denne videotapen, men vi vil gjerne drøfte noe av innholdet,» sa ankerkvinnen rett inn i kamera. Ikke engang et stillbilde av Osama bin Laden ble kringkastet.

Det ankerkvinnen ikke sa, var at NBCs «redaksjonelle linje» er en selvsensur som ble innført etter at Condoleezza Rice, president Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver, samlet toppsjefene i alle de fem store TV-selskapene til en telefonkonferanse fordi kanalene med stor iver og nyhetssans sendte den første videotapen fra bin Laden på direkten. Rice ba selskapene avstå fra å vise terroristen uredigert i framtida. Hans budskap «kan inneholde skjulte marsjordrer» til såkalt sovende terroristgrupper, sa hun. Verken Rice eller andre har siden gjort forsøk på å føre bevis for påstanden.

DENNE ENE telefonkonferansen var nok til å gjøre de mektige TV-sjefene til logrende pudler. Da bin Ladens andre videotape ble kringkastet av Al-Jazeera i Quatar, viste CNN et klipp på 15 sekunder. De andre selskapene sendte ingenting.

I den videotapen som altså ikke ble kringkastet i USA, truer bin Laden FN, generalsekretær Kofi Annan og moderate arabiske statsledere og kaller dem «kriminelle». Han gjør dem til sine terrormål på linje med Amerika.

Budskapet var i virkeligheten en gavepakke til president Bush som strever med å holde en løs koalisjon mot internasjonal terror samlet etter at den «nye» krigen mot internasjonal terrorisme er blitt til en urgammel krig om landområder i Afghanistan. Bush grep gavepakken begjærlig. Viktige deler av presidentens tale til FN på lørdag bygger nettopp på innholdet i det bortsensurerte bin Laden-båndet. Sikkerhetsrådgiver Rice sørget altså for at amerikanerne ikke fikk sjansen til selv å se, høre og forstå hva presidenten mente var så viktig at det fortjente sentral plass i hans tale til verdenssamfunnet.

President George Bush er glad i metaforer hentet fra Det ville vesten. Han ønsket seg bin Laden, «død eller levende». Fra den epoken stammer også uttrykket «å skyte seg selv i foten». Det er et uhell som rammer den som forsøker å trekke revolveren kjapt, og klemmer inn avtrekkeren for tidlig.

I SOMMER var det 30 år siden Arthur Ochs Sulzberger i The New York Times, og deretter Katharine Graham i The Washington Post, sa ja til å offentliggjøre Pentagon-papirene. USA hadde nesten en halv million soldater i kamp i Vietnam og var på vei mot et tapstall på mer enn 50000 unge, døde amerikanske soldater. Likevel trykte de to store avisene de hemmeligstemplede dokumentene som avslørte at USAs myndigheter systematisk hadde holdt sannheten om Vietnamkrigen skjult for folket.

Utenriksminister Henry Kissinger sa til sin sjef, president Richard Nixon, at avisene derved begikk landsforræderi. Nixon trakk avisene for retten for å stoppe dem, men et flertall på seks mot tre av de ni dommerne i Høyesterett ga avisene medhold. Avgjørelsen regnes i dag som en triumf for ytringsfriheten.

84-årige Katharine Graham falt og slo hodet i sommer, like etter jubileet for hennes store triumf som avisutgiver. Hun døde av skadene. Mot en bakgrunn av dagens amerikanske mediebilde, framstår dødsfallet som symbolsk.

DE STORE AVISENE er ikke like skvetne som TV-kanalene, men heller ikke de går hardt ut mot forsvarsminister Donald Rumsfelds knallharde informasjonsregime der all informasjon om krigen er silt og styrt. Rumsfeld gikk på offensiven og framstilte mediene som offentliggjorde nyheten om kommandoraidet 19. oktober, og særlig kildene deres, som upatriotiske. Det var effektivt. Etter dette svingslaget er det nesten bare uregjerlige Seymour Hersh i The New Yorker som har offentliggjort avsløringer.

Hersh avslørte Pentagons glansframstilling av kommandoraidet 19. oktober som en ren dekkoperasjon gjennomført av forsvarsministeren og hans forsvarssjef, general Richard Myers.

Selv om det finnes unntak som veterankommentator R.W. Apple jr. i The New York Times, er inntrykket at amerikansk journalistikk har hengt uavhengigheten i skapet etter 11. september. Svært mange har meldt seg til tjeneste for regjeringen slik Dan Rather som er nyhetsanker i CBS sa da han var gjest i et prateprogram: «George Bush er min president. Ber han meg om å stille på linje, spør jeg bare om hvor.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!