Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pepperkake-vandalene nyhet verden rundt

Bergenserne svarte med flere hundre nye pepperkakehus.

STÅR FORTSATT: Ida Susanne (5) og Robbie (4)  har fått hver sin pepperkakemedalje for innsatsen med det fine pepperkakehuset. De to barna fra Lekefabrikken barnehage hadde laget huset sitt før Pepperkabebyen ble rasert, men til alt hell hadde de ikke levertdet inn før raseringen fant sted natt til søndag.
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
STÅR FORTSATT: Ida Susanne (5) og Robbie (4) har fått hver sin pepperkakemedalje for innsatsen med det fine pepperkakehuset. De to barna fra Lekefabrikken barnehage hadde laget huset sitt før Pepperkabebyen ble rasert, men til alt hell hadde de ikke levertdet inn før raseringen fant sted natt til søndag. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mens politijakten på  pepperkakevandalismen har pågått,  reiser Bergen seg fra smulene og baker pepperkakebyen opp igjen.

Det ble utlovet en dusør på 100.000 kroner etter raseringen av pepperkakebyen på Torgalmenningen i helgen.


- Det har meldt seg flere vitner i løpet av dagen, men ingen av disse har kommet med opplysninger av særlig interesse, sa politioverbetjent Bjørn O. Johnsen ved forseelsesavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon til NTB før etterforskningen løsnet og to unge menn ble pågrepet.


Politiet fikk tips om flere navngitte personer med mistenkelig adferd rundt pepperkakebyen.

Fra saken ble kjent, har det kommet inn flere hundre nye pepperkakehus fra bergensere som vil holde byens juletradisjoner i hevd.


Bygger bedre enn originalen

- Det var jo så trist at hele byen ble knust, så da tenkte vi at Unge Høyre skulle gjøre en liten innsats. Vi holdt på i hele går. Da vi fikk høre at den var knust, begynte vi å bygge, sier ungdomspolitikerne Liva Kleivelien og Anette Dybvik.

Prosjektleder Thomas Ottesen i foreningen Bergen Sentrum forteller at både privatpersoner, skoler, barnehager og bedrifter har bidratt med både penger, deig og flittige hender.


Eiffeltårnet

- Spesielt etter arbeidsdagen var over i dag strømmet det på. Vi har fått inn mange flotte byggverk, og vi venter både Eiffeltårnet og andre internasjonale bygg inn i løpet av uken.

Ottesen er imponert over byboernes innsats for pepperkakebyen, som nå voktes strengt døgnet rundt.

- Det har vært en enorm pågang av folk. Vi må nok utsette åpningen litt, men sånn det ser ut nå tror jeg vi skal få til både en større og en flottere by enn før vandalismen, sier Ottesen til NTB.

Verden rundt

Nyheten om vandalismen, som la flesteparten av de over 600 husene i ruiner, har de siste dagene gått verden rundt.

«Wanted - gingerbread house vandals», skriver sørafrikanske Independent Online, som også har fått med seg Bjørgvin-biskop Harald Nordhaugs formaning om å dempe lynsjestemningen saken har medført.

Både danske TV 2 og de svenske avisene Aftonbladet og Dagens Nyheter omtaler bergensernes iherdige gjenoppbaking av byen.

Britiske BBC har også vist videoklipp fra Bergen, mens Times of Malta omtaler pepperkakebyen i «den pittoreske byen på kysten av Nordsjøen» som «the worlds largest and greatest».

Det er under to uker siden norsk julebakst sist var i søkelyset internasjonalt, da blant andre nyhetsbyrået Associated Press omtalte at verdens høyeste mann avdekket verdens største pepperkake i Oslo.

NTBRASERT: 
Noen av de sørgelige restene av Pepperkakebyen i Bypaviljongen på Torgallmenningen som ble ødelagt av vandaler natt til søndag. Ødeleggelsene fant sted bare noen timer etter at barn i Bergen la sin sjel i å pynte nærmere 650 pepperkakehus lørdag.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
RASERT: Noen av de sørgelige restene av Pepperkakebyen i Bypaviljongen på Torgallmenningen som ble ødelagt av vandaler natt til søndag. Ødeleggelsene fant sted bare noen timer etter at barn i Bergen la sin sjel i å pynte nærmere 650 pepperkakehus lørdag. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media