Peppes tar gåselever av menyen umiddelbart

Avgjørelse tatt i helgen etter reaksjoner.

REAKSJONER: Reaksjonene lot ikke vente på seg da dyrevernalliansen reagerte på Peppes' nye pizza. Den er nå tatt ut av menyen med umiddelbar virkning. Foto: Skjermdump Facebook
REAKSJONER: Reaksjonene lot ikke vente på seg da dyrevernalliansen reagerte på Peppes' nye pizza. Den er nå tatt ut av menyen med umiddelbar virkning. Foto: Skjermdump FacebookVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke skrev Dagbladet at Peppes Pizza introduserte en ny pizza på menyen, med gåselever. Gåselever, eller foie gras som det kalles, er sterkt kritisert av dyrevernsorganisasjoner, da disse dyrene veldig ofte tvangsfores.

Etter tilbakemeldinger fra kunder som Peppes Pizza fikk, er dette tilbudet nå fjernet fra Peppes' meny med umiddelbar virkning. Det er ikke lov å produsere foie gras i Norge, men det er lov å importere det.

- Selve produksjonen er grovt dyreplageri. Vi har diskutert dette siden 70-tallet, men et lovregulert forbud mot import er ennå ikke på plass, sa Informasjonsrådgiver Karen Frivik i Dyrevernsalliansen, til Dagbladet i forrige uke.

Store reaksjoner Ifølge Karen Frivik har Norge mulighet til å forby import, siden vi allerede har et forbud mot produksjon, etter en ny lov om dyrevelferd fra 2009.

- I stedet bare øker importen. I 2002 importerte Norge ca. åtte tonn tilberedte, og konserverte, produkter fra and og gås. I 2012 var dette tallet på nærmere elleve tonn, sier hun.

Reaksjonene var mange, og det ble opprettet grupper på Facebook om boikott av Peppes' nye tilbud. Hotellkonge Petter Stordalen reagerte også, via Twitter.

Utafor etikken - Noe kan være innenfor loven og likevel langt utafor etikken, skrev Stordalen på sin profil.

Han reagerte på at Peppes var stolte av å servere pizza med foie gras, noe daglig leder i Peppes Pizza, Harald Barfod, sa til Dagbladet sist fredag.

- Vi har en pizza med gåselever på menyen, det er spennende. Biff og gåselever er en anerkjent kulinarisk kombinasjon i kokkesammenheng, og dette viser hvor spennende du kan gjøre en pizza, sa Barfod på fredag.

Helomvending Nå har Peppes snudd, og fjerner pizzaen fra sitt sortiment. Det melder de på sine Facebook-sider.

- Vi er opptatt av å utvikle nye, spennende pizzaer, ikke av å gå i bresjen for en slik råvare. Når vi fjerner denne fra menyen, er det som en konsekvens av tilbakemeldingene vi har fått, sier direktør Harald Barfod i pizzakjeden, til Aftenposten.

FJERNET: Pizzaen med biff og foie gras er fjernet fra sortimentet til Peppes Pizza. Foto: Dyrevernalliansen
FJERNET: Pizzaen med biff og foie gras er fjernet fra sortimentet til Peppes Pizza. Foto: Dyrevernalliansen Vis mer

Barfod sier videre at dette er på grunn av en totalvurdering.

-Satt langt inne - Vi ser nå at gåselever ikke er i samsvar med våre prinsipper for bruk av råvarer, men her har vi først og fremst lyttet til markedet, sier Harald Barfod.

Informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Karen Frivik, er godt fornøyd med at Peppes Pizza nå fjerner pizzaen fra sine menyer.

- Jeg skjønner at dette satt langt inne. Nå håper vi hele konsernet til Ulltveit-Moe går gjennom menyene sine, og lager etiske retningslinjer for maten de serverer. Vi har tidligere tatt kontakt med dem om dette, uten hell. Vi vil nå gjøre et nytt forsøk, sier Frivik til Dagbladet.

Holdningsløs import Frivik insisterer på at det fortsatt er mye som må gjøres rundt dette temaet.

- Jeg syntes det er holdningsløst at noen fortsatt importerer dette. Jeg håper de skjønner at dyrevern ikke kan settes til side av hensyn til profitt, sier hun.

Det var Oluf Lorentzen AS som sto for importen av gåseleveren på pizzaene.

Dobbeltmoralsk - Dette ønsker vi ikke å kommentere, men det er delte meninger om gåselever, sier daglig leder i Oluf Lorentzen AS, Martin Lorentzen, til Dagbladet.

I 2012 ble det importert nærmere 11 tonn gåse- og andelever til Norge.

- Nå må Landbruksdepartementet revurdere vår henvendelse fra 2009 om å forby import. Det er dobbeltmoralsk å forby produksjon, og ikke import av foie gras, sier Frivik.

Da Dagbladet opplyste Landbruksdepartementet om Frivik sitt sitat, ble følgelde svar gitt av ekspedisjonssjef i Landbruks- og matdepartementet, Gunnar Hagen:

Informasjonsrådgiver: Karen Frivik i Dyrevernalliansen reagerer på importen av gåselever til Norge. Foto: privat
Informasjonsrådgiver: Karen Frivik i Dyrevernalliansen reagerer på importen av gåselever til Norge. Foto: privat Vis mer

Tradisjonell produksjon av foie gras innebærer tvangsforing av dyr. Vi har et forbud i dyrevelferdsloven mot å tvangsfore dyr, slik at denne produksjonen ikke er lovlig i Norge.
 
I den nye dyrevelferdsloven ble det gitt hjemmel til å begrense eller forby import av produkter fra dyr som er omfattet av loven.
 
Hjemmelen til å forby produkter må anvendes i samsvar med de innskrenkninger som følger av internasjonale avtaler som regulerer handel, og som Norge har gitt sin tilslutning til.
 
Det har så langt ikke vært vurdert som aktuelt å fastsette forbud mot innførsel av foie gras til Norge.
 

INGEN GÅSELEVER: Gåselever på pizzaen er ikke lenger et tilbud på Peppes Pizza. Foto: Ola Sæther/Dagbladet
INGEN GÅSELEVER: Gåselever på pizzaen er ikke lenger et tilbud på Peppes Pizza. Foto: Ola Sæther/Dagbladet Vis mer