Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per: - Meningsløst å drepe

LILLESTRØM (Dagbladet.no): -Det er jo helt meningsløst at jeg skulle myrde min foreldre når tvisten om gården endelig var på glid, sa Per Orderud i sitt første politiavhør som siktet i trippeldrapssaken. I dag måtte han forklare hva han mente med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Hva ligger det i den uttalelsen, spurte Lars Grønnerøds forvarer Morten Kjensli.

- Jeg mente at den telefonsamtalen jeg hadde med Nybakk (hans advokat i sivilsaken, red. anm) dagen før drapet skjedde. Da fikk jeg den forståelsen at forliket var i havn, svarte Per Orderud.

Ligger det noe mer i den uttalelsen? presisterte Kjensli.

- Da ville jo vi jo komme fram til en løsning, og fungere som en normal familie igjen da.

Det jeg ikke helt begriper er jo den andre retningen det utsagnet går, for ville det ikke være meningsløst selv om ikke konfilkten var på glid? spurte Kjensli retorisk.

- Det ville være meningsløst uansett, medgir Orderud.

Men Kjensli gir seg ikke, og vil ha svar på hvilken tekning som lå bak utsagnet.

- Jeg hadde fått den forståelsen at han (politimannen som foretok avhøret) prøvde å få en kobling mellom den sivile saken og drapssaken, sier Per Orderud.

I herredsretten sa Per Orderud under aktors utspørring at "hadde jeg fått min far til å undertegne i 1996 hadde vi ikke sittet her i dag". Også her ville Kjensli ha en utdypning.

- Jeg følte at aktoratet ville ha den koblingen mellom den falske kjøpekontrakten jeg har undertegnet og denne saken her. -Legger du i dette at hvis han hadde undertegnet så hadde han kanskje levd i dag?

- Overhodet ikke.

Nytt stormangrep

Per Kristian Orderud innrømmet i dag i retten at han begynte med falske underskrifter i striden om Orderud gård etter at han ble sammen med Veronica.

Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, Tor Kjærvik, tok i dag opp stafettpinnen i stormangrepet mot Per Orderuds troverdighet. Per måtte nok en gang forklare seg om løgnene han har innrømmet om lille julaften og forfalskede underskrifter.

- De løgnene du har erkjent, når begynte de? ville Tor Kjærvik vite.

- Jeg har jo forklart meg uriktig om to ting, lille jualften og kjøpekontakten, innrømmet Per nok en gang.

Når begynte disse falske underskriftene? Begynte de da du traff Veronica? spurte Kjærvik.

- Hun var jo på gården i 1993.

Begynte de uriktige underskriftene etter at du traff Veronica? gjentok Kjærvik.

- Ja, svarte Per Orderud.

Veronica pådriver?

Påtalemyndigheten tror Veronica var en pådriver i gårdskonflikten, og at hennes inntreden i Orderud-familien er en vesentlig årsak til at tvisten ble så bitter. Kjærvik kjørte Per Orderud hardt på hvordan Veroinica reagerte da hun fikk vite at han faktisk ikke eide gården.

- Hun fikk vel vite det i 1994. Når vi gifta oss mente både hun og jeg at det ville være mest naturlig at vi sto som eiere av gården. Jeg eide den jo ikke formelt, men mente at jeg i realiteten hadde eid den siden 1984.

Men hvordan reagerte hun? spurte Kjærvik.

- Hun var nok litt mer opptatt av det enn meg, innrømmet Per.

Brudebilde gjorde inntrykk

Veronica Orderuds medforsvarer, Heidi Ysen, spurte Per om hva som hadde gjort sterkest inntrykk på ham under befaringen på Orderud gård i forrige uke.

- Det som gjorde dypest inntrykk, var da vi kom inn i storstua. Der var alt som tidligere. Et brudebilde av meg og Veronica hang på veggen. Da følte jeg at sårene hos foreldrene mine ikke var så dype likevel. Da hadde vi kanskje blitt en familie likevel, sa Per Orderud.

FORFALSKET UNDERSKRIFTENE: Veronica bodde på gården da Per Orderud forfalsket underskriftene på flere kontrakter.
Hele Norges coronakart