Båtbrann i Oslofjorden:

Per (34) og kompisen hylles av politiet

Det var 40 dramatiske minutter da Per Kristian Grette og kompisen slokket en båtbrann i Oslofjorden 12. juni.

BRANN: Politiet i Oslo har delt videoen da politihelikopteret fanget denne brannen. Video: Politiet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Per Kristian Grette (34) og kompisen Andreas Moflag (37) fikk en dag utenom det vanlige på sjøen i Oslofjorden - da kompisene ble vitne til røykutvikling fra en brygge i nærheten av Gråøya i Asker.

40 minutter

Da kompisparet nærmet seg den svarte røyken, forsto de alvoret. En båt sto i full fyr - kort avstand fra andre båter ved brygga.

- Vi ser at det er en liten gummibåt som prøver å dra båten ut fra havna, men siden det blåste mye den dagen, var det ikke lett å få dratt båten ut, sier Grette til Dagbladet.

ERFAREN: Per Kristian Grette har kjørt vannscooter aktivt siden 2013. Foto: Privat
ERFAREN: Per Kristian Grette har kjørt vannscooter aktivt siden 2013. Foto: Privat Vis mer

34-åringen og kompisen kaster seg rundt, og bruker kraften fra vannscooteren til å frakte båten vekk fra de andre båtene.

- Da vi fikk båten ut fra havna, fikk vi dratt den ut til fjorden. Brannvesenet sa til oss at de ikke kom før en halvtimes tid, sier han.

- Det tok i hvert fall 40 minutter fra vi var der til brannvesenet kom, så det tok litt tid. Vi måtte jo prøve å slokke den, og da brukte vi vannscooterene. Vi lyktes med å holde flammene nede ganske bra og få båten ut fra havna.

Kunne ha spredd seg

FULL FYR: Båten var i full fyr da den ble fraktet ut i Oslofjorden. Foto: Privat
FULL FYR: Båten var i full fyr da den ble fraktet ut i Oslofjorden. Foto: Privat Vis mer

En video fra stedet, tatt fra politiets helikopter, viser at Grette slokket flammene med vannscooteren, mens kompisen Moflag førte båten rundt for å holde røyken unna Grette som sprutet vann på båten.

Kompisparet presterte å holde brannen under kontroll fram til brannvesen kom, slik at båten ikke sank.

- Hva tror du ville skjedd om dere ikke hadde begynt å slokke flammene?

- Da hadde det nok vært tre-fire båter som også hadde gått med, om ikke hele brygga. Når glassfiber brenner ser man hvor mye og hvor fort det brenner. Det tok ikke lang tid før det var overtent, og det kunne ha spredd seg fort.

Grette, som har kjørt vannscooter aktivt siden 2013, sier at han overhodet ikke var redd.

Hylles

På Oslo Politidistrikts Facebook-side onsdag takker de kompisparet for innsatsen, som trakk båten ut fra havna og startet slukking «av en brann som kunne blitt potensielt mye større».

- Politihelikopterets film fra Oslofjorden for få dager siden, viser at hver enkelt innsats kan bidra til å redde liv, heter det på politiets Facebook-side.

- Hvordan føles det å få skryt av politiet?

- Det føles veldig bra. Vi fikk veldig skryt av politiet da vi var der, og de kom jo egentlig ganske raskt. Det var veldig hyggelig at de skrøt av oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer