Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Borten døde i dag

Tidligere statsminister Per Borten døde på St. Olavs hospital i Trondheim i dag, 91 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Helt inn til det siste fulgte Per Borten nøye med i samfunnslivet.

- Jeg leser mye aviser om dagen og så leser jeg Spiegel om natta, sa den tidligere statsministeren til Dagbladet 29. november i fjor.

Da ble han intevjuet i forbindelse med at barnebarnet Ola Borten Moe er på vei inn i det politiske toppskiktet.

- Ruvende personlighet

- Per Borten var en ruvende personlighet og en politiker som folk tok stilling til, sier den tidligere Sp-lederen Anne Enger Lahnstein til NTB.

Hun mener at han markerte seg sterkt som statsminister og var en politiker som skapte debatt.

- Selv hadde jeg et veldig godt forhold til Per Borten, sier hun.

Gikk på landbrukshøgskolen

STATSMINISTEREN: Bildet er fra 29. desember i 1967, da statsminister Per Borten spilte inn nyttårstalen som skulle sendes i NRK radio og fjernsyn. Foto: NTB-arkiv/Scanpix
STATSMINISTEREN: Bildet er fra 29. desember i 1967, da statsminister Per Borten spilte inn nyttårstalen som skulle sendes i NRK radio og fjernsyn. Foto: NTB-arkiv/Scanpix Vis mer

Borten vokste opp på slektsgården Botn i Sør-Trøndelag, der han er 11. kjente generasjon. 

I 1939 tok Borten eksamen ved Norges landbrukshøgskole på Ås. Han har vært herredsagronom og fylkesagronom.

I 1948 giftet han seg med Magnhild Rathe.

Borten var ordfører i Flå fra 1946-1955, parlamentarisk leder i Senterpartiet (daværende Bondepartiet) 1958-65 og 1971-73, stortingsrepresentant 1950-77, odelstingspresident i

periodene 1961-65 og 1973-77, statsminister 12. oktober 1965 til 17. mars 1971.

Gikk av etter lekkasje

Etter stortingsvalget i 1965 ble Borten sjef for en koalisjonsregjering av H, KrF, Sp og V. Samarbeidet mellom de fire partiene ble gradvis dårligere, spesielt etter at EEC (EF)-saken kom på dagsordenen. Borten-regjeringen gikk av 1971 etter en lekkasjesak.

Foranledningen var en avisartikkel om Norges landbrukspolitiske stilling i EF hvis innhold bare kunne bygge på diplomatiske dokumenter. Borten vedgikk at han hadde vist en fortrolig rapport fra ambassaden i Brussel til Folkebevegelsens leder Arne Haugestad.

Senterpartiets koalisjonspartnere forlangte endret ledelse i regjeringen, og regjeringen gikk av.

Regjeringen Borten tiltrådte i 1965. Den ble sittende til 1971, og Per Borten ventet med å gå av til onsdag 17. mars 1971, da han hadde sittet i akkurat 5 år, 5 måneder og 5 dager. Hele regjeringen finner du hos Departementenes nettsider.

Hos NRK kan du høre lydkutt med Borten, der han blant annet snakker sier den siden velkjente setningen «om å bære sprikende staur».

Kilder: Dagbladets arkiv og Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon.

INN TIL STORTINGET: Statsminister Per Borten ankom Stortinget i Volvo Amazon 28. februar 1971. Han gjør V-tegnet mot de mange tilskuerne. Han skal svare på spørsmål om lekkasje-saken. Regjeringen Borten gikk senere av.
HAGEKOS: Per Borten hjemme i hage på Ler i 2000.
VALGGLEDE: Anne Enger Lahnstein og Per Borten på valgnatta etter Senterpartiets gode stortingsvalg i 1993.
NY POLITIKER I FAMILIEN: Per Borten diskuterer politikk med barnebarnet Ola Borten Moe. Helt inn i det siste holdt Per Borten seg oppdatert på hva som skjedde i samfunnet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media