Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Per du lyver!

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): - Nå er det tid for å legge alle kortene på bordet, sa Per Orderud etter at aktoratet hadde hengt ham ut som løgner, dokumentforfalsker og gnier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det lite tilbake av gårsdagens selvsikre og veltalende Per Orderud. Statsadvokatene Jørn S. Maurud og Olav H. Thue har gitt ham store nye riper i lakken selv om han i går forsøkte en hellakkering.

Per Orderud innrømmer at han har løyet til politiet, familien og retten. Han har forfalsket underskriften til faren flere ganger, likevel insisterer han på at han er en lovlydig og ærlig mann, bortsett fra det som dreier seg om gårdstvisten. Det er vanskelig å tro etter aktoratets hardkjør i retten.

Aktoratet har gjort sitt ytterste for å vise hvor knyttet Per er til Orderud gård, og hvor langt han har vært villig til å gå. I Nes herredsrett godtok dommerne gårdstvisten som drapsmotiv, i lagmannsretten er det opp til juryen å avgjøre.

Hardkjør om familien

Nettopp for å etablere gårdstvisten som motiv valgte aktoratet å bruke store deler av dagen til å grille Per Orderud om sitt forhold til familien. Han har innrømmet forfalskning og løgn. I dag ble han presset til å innrømme at forholdet til moren, faren og søsteren kanskje ikke var så godt som han har villet gi uttrykk for i tidligere forklaringer og intervjuer.

- Forsvaret hadde ikke fokus på familien på samme måte forrige gang. Nå gjør de et poeng utav det, sier aktor Jørn S. Maurud til Dagbladet.no.

- Jeg ble vel ikke overbevist om at han hadde så nært forhold til familien som han hevder, sier statsadvokaten.

Fra 1997 kommuniserte de nesten utelukkende gjennom advokater. Da Anne Orderud Pausts mann døde gikk han ikke i begravelsen, han sendte heller ikke blomster.

Under rettssaken mot faren i 1997 la Per fram den forfalskede kjøpekontrakten som bevis på at han eide Orderud gård. Han hevdet at mora løy da hun sa at Per hadde fått dem til å undertegne en kontrakt da faren lå dødssyk på sykehuset, selv om han visste at det var sant.

Alt dette kom motvillig fram for juryen i dag, og forklaringene hans var mindre selvsikre og mer famlende i dag enn i går.

- Aktoratet gjorde jobben sin. Vi har vært forberedt på et mer pågående aktorat, sa forsvarer Harald Stabell etter at hans klient var sluppet av kroken for i dag.

Alkoholiker

Hele dagen har Per klart å holde tårene unna, men når Thue finner fram et notat fra søsteren om et møte mellom Per, Veronica og Anne bryter stemmen hans.

Notatet viser at Veronica hevder at svigerfaren har et alkoholproblem.

- Jeg har nesten ikke sett ham edru, skal Veronica ha sagt til svigerinnen.

- Jeg syns det er vanskelig å snakke dritt om faren min, sa Per med tykk stemme.

Slapp tidlig

I halvannen dag har Per Orderud blitt grillet av dommer og aktorat om detaljer i saken.

 • Hvorfor løy du?
 • Hva tenkte du på?
 • Hvorfor var det viktigere å holde en avtale med Veronica framfor å snakke sant til politiet?

  Spørsmålene er mange, de kommer som perler på ei snor, og lettvinte svar avfeies direkte. Om igjen og om igjen:

  - Hvorfor løy du, hamrer aktoratet.

  Ikke ferdig


  Per kan se fram til nok en dag i vitneboksen i morgen. To dager er lenge uansett om han er uskyldig eller ikke. Det er vanskelig å holde datoer og flere år gamle forklaringer fra hverandre.

  Litt over klokka 15 griper forsvarer Harald Stabel inn og anbefaler en pause. Men etter en kort rådføring gir aktoratet tiltalte en sikkert etterlengtet avslutning på dagen.

  - Jeg syns Per Orderud har stått lenge nok i stolen i dag, jeg, sier Thue. I morgen har han flere spørsmål til Per Orderud, før forsvareren hans overtar.

PRESSET: Forsvarer Harald Stabell måtte konstatere at hans klient Per Orderud fikk kjørt seg hardt av aktoratet i dag.
Hele Norges coronakart