Coronapass:

Per får ikke reist: - Diskriminerende

Per Simensen Linge (25) elsker å reise. Men verken han eller moren og vergen hans, Ulrikke Linge, kan hente ut coronasertifikat hans. Hun mener sønnen blir diskriminert.

FØLER SEG FORSKJELLSBEHANDLET: Ulrikke Linge er mor og verge til Per Simensen Linge, som har Downs syndrom. Hun mener at sønnen og andre personer i hans gruppe blir diskriminert fordi han ikke har bank-ID, og dermed ikke tilgang til å hente ut coronasertifikatet på Helsenorges nettsider. Foto: Privat.
FØLER SEG FORSKJELLSBEHANDLET: Ulrikke Linge er mor og verge til Per Simensen Linge, som har Downs syndrom. Hun mener at sønnen og andre personer i hans gruppe blir diskriminert fordi han ikke har bank-ID, og dermed ikke tilgang til å hente ut coronasertifikatet på Helsenorges nettsider. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

Grensene begynner å åpne for dem som kan vise til at de har blitt vaksinert eller har immunitet. Men hva skjer med dem som ikke kan vise til coronasertifikatet?

Coronasertifikatet er digitalt tilgjengelig på Helsenorge.no der du må du logge inn med bank-ID. Men det er ikke gitt at alle har nettopp det.

Noen personer med nedsatt funksjonsevne har ikke i dag muligheten til å benytte seg av bank-ID eller kodebrikke på egen hånd, og er derfor automatisk utestengt fra å bruke Helsenorges nettsider.

En av dem er 25 år gamle Per Simensen Linge, som har Downs syndrom. Moren og vergen til Per, Ulrikke Linge, mener at han og andre personer i hans gruppe blir «trippel-diskriminert»: Han får ikke bank-ID, han får ikke vaksinasjonspass og han mister mulighet til å delta i samfunnet.

- Det gjelder også at han, eller jeg som verge, ikke kan gå inn å sjekke svar på coronatester like lett. Han kan ikke signere selv, og det får mange konsekvenser, sier Linge til Dagbladet.

Per har ennå ikke fått den første dosen med vaksine, fordi han er redd for vaksinen.

- Det er en typisk vanskelig situasjon for ham. Han må vente på gangen, og så blir han urolig for om det er noe farlig som venter bak døra. Vi prøvde å få han vaksinert i halvannen time, men det måtte vi til slutt gi opp.

Utestengt

Personer som Per står i en situasjon der de er utestengt fra digital kommunikasjon og digitale funksjoner på allmenne offentlige tjenester, fordi de ikke har tilgang på bank-ID.

Det er normalt at en verge forvalter alle personlige og økonomiske funksjoner ved å logge inn på sine egne sider. Det gjelder derimot ikke helsedata.

- Per har ikke muligheten til å signere noe elektronisk, fordi han systematisk ikke får tilgang til digitale tjenester, så det er mange ting han er avskåret fra, forklarer Linge.

Hun er nå fortvilet over at myndighetene ikke har kommet opp med en løsning for dem som ikke har en bank-ID.

- Problemet er jo at nå som de åpner grensene for alle andre som er vaksinerte, så får ikke Per mulighet for å reise. Det må kunne gjøres noen unntaksregler for denne gruppen.

- Hans glede i livet

Per bor i dag i en kommunal bolig med bistand på Nesodden, men han er avhengig av foreldrene sine for å ha en meningsfull fritid.

Nå har han ikke muligheten til å dra på ferie, og det beste han vet er å reise.

- Vi har hytte på Koster i Sverige, og de vil jo slippe inn vaksinerte nå. Både jeg og mannen min er vaksinert, og for oss er det ikke noe alternativ å dra på hytta uten Per og la han bli igjen alene. Det er den akutte bekymringen for sommeren. Han er avhengig av å kunne reise med oss, sier hun.

Per elsker å reise, og foreldrene tar årlige ferieturer med sønnen. Rett før pandemien brøt ut dro familien til London, der han fikk besøke Harry Potter-museet.

REISEGLAD: Per Simensen Linge (25) elser å reise. Her var han i London for å besøke Harry Potter-museet rett før pandemien brøt ut. Foto: Privat.
REISEGLAD: Per Simensen Linge (25) elser å reise. Her var han i London for å besøke Harry Potter-museet rett før pandemien brøt ut. Foto: Privat. Vis mer

- Det er hans glede i livet å få reise. Det er noe han gleder seg til hele året, så det er ille for ham, og det er sårt at han blir fratatt muligheten for ferie, etter et år med mindre sosial kontakt og få aktiviteter. Det viktigste for meg som mor er jo at han har det bra, sier Linge og legger til:

- Kommunen har ikke noe ferietilbud, så ferien med oss i nærmeste familie er utrolig viktig for han.

Visst om det lenge

Det er ikke bare coronasertifikatet som utgår for personer med funksjonshemning. Det å ikke kunne signere digitalt, når samfunnet utvikler seg i en stadig mer digital retning, er en utfordring. Det mener Hedvig Ekberg, generalsekretær i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU).

Personer som ikke har myndighet til å selv signere med bank-ID har heller ikke muligheten for å handle digitalt eller å ha betalingsfunksjoner som for eksempel Vipps.

- Under pandemien er det flere situasjoner der man bare kunne betale digitalt. Mange nektet plutselig å ta imot annen betaling enn Vipps, og da er det jo vanskelig bare det å få kjøpt en bolle, sier Ekberg til Dagbladet.

PROVOSERT: Hedvig Ekberg, generalsekretær i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) er frustrert over at personer med nedsatt funksjonshemning ikke får tilgang til nettløsninger. - Ekstremt provoserende for oss, sier hun. Foto: SAFO/ Norsk forbund for utviklingshemmede.
PROVOSERT: Hedvig Ekberg, generalsekretær i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) er frustrert over at personer med nedsatt funksjonshemning ikke får tilgang til nettløsninger. - Ekstremt provoserende for oss, sier hun. Foto: SAFO/ Norsk forbund for utviklingshemmede. Vis mer

Hun forklarer at bankene setter krav til at man må kunne administrere bank-ID selv, og hun tror nok det er mange som ikke er klar over hvilke problemer det skaper for mange med nedsatt funksjonsevne.

- Manglende tilgang til nettløsninger er ekstremt provoserende for oss. Vi ser at dette har vært et problem over flere år. Derfor tok vi det opp for seks år siden med digitaliseringsministeren, og enda tidligere med Justis- og beredskapsdepartementet, siden det er de som er ansvarlige for vergemål, sier generalsekretæren.

Hun mener, i likhet med Linge, at myndighetene diskriminerer personer med nedsatt funksjonsevne når de setter krav til å vise fram det digitale coronasertifikatet.

- Det er ikke bra, sier hun og legger til:

- Jeg tenker det ikke er et argument at de ikke har tenkt på at dette kunne bli et problem, for det er har de visst om i så mange år, sier Ekberg.

Alternativ løsning

Systemet er slik i dag at verger ikke har tilgang til andres helsedata på sin egen side. Det er på grunn av regler for personvern, opplyser statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Erlend Svardal Bøe, i en e-post til Dagbladet.

Videre sier han at man på Helsenorge.no vil kunne se opplysninger som er registrert om vedkommende i helse- og omsorgstjenesten. Dette er taushetsbelagte helseopplysninger, og det kreves et unntak fra taushetsplikten for at slike opplysninger skal kunne utleveres til andre. Et slikt unntak vil for eksempel være samtykke fra den det gjelder, ifølge Bøe.

- For personer som ikke har samtykkekompetanse, og derfor ikke selv kan gi fullmakt, er det etablert løsning for at pårørende kan få fullmakt med bekreftelse på manglende samtykkekompetanse hos behandlende lege. Dette gjelder også for barn mellom 16 og 18 år, skriver Bøe.

Til Dagbladet opplyser Bøe at de er i gang med å utarbeide en alternativ løsning for utstedelse av coronasertifikat på vegne av ikke-digitale innbyggere.

Løsningen innebærer at innbyggere kan ringe et kundesenter og be om utskrift av coronasertifikat og få dette tilsendt til folkeregistrert adresse.

I første omgang vil denne tjenesten bare gjelde for innbyggere som har enten norsk fødselsnummer eller d-nummer, og utskriftsmulighet vil bare gjelde vaksinestatus og gjennomgått sykdom. Løsningen vil være klar på omtrent samme tidspunkt som når EU-sertifikatet kommer, ifølge Bøe.

- Vi har full forståelse for at folk ønsker å ha tilgang til coronasertifikatet sitt. Vi har prøvd å legge til rette for det slik at de som ikke er digitalt aktive på Helsenorge.no, kan opprette en fullmakt for å la andre få tilgang til tjenestene de selv har samtykket til, sier statssekretæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer