Per forbereder ankegrunner

LILLESTRØM (Dagbladet): Trippeldrapssaken ender helt sikkert i Høyesterett, hvis en eller flere av de tiltalte skulle bli dømt etter tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Orderud har allerede sikret seg tre mulige grunnlag for en saksbehandling over saksbehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Aksepterer kjæremålsutvalget i Høyesterett til høsten en eventuell anke fra Per over feil saksbehandling, får odelgutten automatisk en ny sjanse i lagmannsretten med ny jury og nye juridiske dommere i nettopp Eidsivating lagmannsrett, altså en fullstendig reprise av saken.

Dette er de tre aktuelle ankegrunnene når det gjelder saksbehandlingen for Per Orderud:

  • Cato Schiøtz ble i går nektet av dommeren gjennom en beslutning å gi juryen en skriftig disposisjon av sin prosedyre før han startet. Det var aktoratet som protesterte, og fikk medhold. Framstillingen for juryen i prosedyren skal være muntlig.
  • Per Orderud ville sparke Harald Stabell som forsvarer, fordi han kommer til å prosedere mot klientens ønske om at han skal ha vært med på både våpenoverlevering og drapsplanlegging, men at han hele tida regnet det som sikkert eller overveiende sannsynlig at det ikke ville skje drap. Dette er såkalt manglende forsett, og kan gi frifinnelse. Dommerne har avsagt beslutning mot Pers ønske.
  • Schiøtz mener at presseoppslag etter den politiforklaringen Ole Robert Kirkemo ga under rettssaken kan være i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel seks, om såkalt «fair trial». Spesielt reagerte Schiøtz på en VG-oppslag vinklet mot hans klient.

Både Kristin og Lars forsvarere er derimot svært fornøyd med gjennomføringen av saken, etter det Dagbladet får opplyst.