Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Fugelli skjøt og drepte havørnunger

Ornitologer er rasende - men professoren mener han gjorde det rette.

FUGELLI GA HAGL: Professor Per Fugelli mente havørnungene led. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
FUGELLI GA HAGL: Professor Per Fugelli mente havørnungene led. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Professor i medisin, Per Fugelli skjøt og drepte to havørnunger på Røst i fjor sommer. Havørna er totalfredet i Norge, og ornitologer er rasende, melder Lofotposten.

Den kjente professoren har sommerhus på Røst, og var på fisketur med barnebarnet da han fikk se en ørnunge på en holme som så ut til å være i nød.

Skjøt med hagle
- Han bakset og flakset med vingene, men kræsjlandet flere ganger. Kråker og ravn sirklet over den på en uhyggelig måte. Da jeg kom hjem, var jeg urolig for ungen og tok kikkerten og så ut. Da ser jeg at de svarte fuglene flyr ned og angriper ørnungen. Jeg tenkte at den er skadet eller forlatt og kommer til å dø på en forferdelig måte i løpet av natten. Så jeg gjorde det jeg følte var en barmhjertighetsgjerning, selv om det var dypt ubehaglig. Jeg tok et haglgevær med to patroner i og dro ut i båten igjen, forteller Per Fugelli til Dagbladet.

Han gikk i land på holmen og skjøt fuglungen på ti meters hold. Da flakset det opp en unge til.

- Den var skadet av min haglladning, så jeg måtte skyte den også, sier Fugelli.

Anmeldt
Etterpå så han at fuglungene var ringmerket. Han tok av merkene og sendte dem til Stavanger museum med det brev der han forklarte hva han hadde gjort. Ett år seinere ringte lensmannen med beskjed om at Norsk ornitologisk forening hadde anmeldt saken. Styreleder Alv Ottar Folkestad mener professoren har brutt viltloven.

- Dette var en helt normal situasjon for ørn som hekker på bakken. Det hender ofte at kråker og måser mobber havørnungene, til og med plukker opp matrester fra reirene. Det er ikke farlig. Hvis man mistenker at et dyr lider, skal man ta kontakt med kommunen. De skal avgjøre om dyret må avlives. Det er gjort på fem minutter, sier Folkestad.

Statsadvokaten i Nordland henla saken mot Fugelli i høst. Ornitologene har anket.

- Håper andre vil gjøre det samme
Fugelli håper og tror at politiet vil komme til samme konklusjon som sist. Han sier til Dagbladet at han står for det han har gjort.

- Skal et menneske i dette gjennomregulerte landet ha lov til å bruke egen dømmekraft og gjøre det man føler at man må utifra barnmhjertighet og dyrevern, eller skal man tenke juridisk hele tida? I mitt tilfelle følte jeg det ble meningsløst å prøve å få tak i viltnmenda. Jeg er stolt og trygg på at jeg gjorde det rette, og håper andre vil gjøre det samme hvis de kommer i en lignende situasjon, sier Fugelli.

Alv Ottar Folkestad reagerer sterkt.

- Det er en helt vanvittig måte å oppføre seg på. Da setter man seg selv i sentrum og viser ingen respekt for det man står overfor, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media