- Per inngikk forlik med faren

FROGNER (Dagbladet.no): Dagen før trippeldrapet inngikk Per Orderud og hans far et forlik i gårdstvisten, mener Per Orderuds advokat, Rolf Nybakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rolf Nybakk var Per Orderuds advokat under den såkalte gårdstvisten den trippeldrapssiktede hadde med sin far, avdøde Kristian Magnus Orderud. Advokaten forteller i Nes herredsrett at striden mellom far og sønn var så godt som løst dagen før trippeldrapet.

- Per fornøyd

Den 20. mai 1999 ringer Nybakk til Per Orderud for å fortelle de gode nyhetene.

- Nå får vi forlik. Begge parter skal gi litt, men dette er noe du kan godta. Vi snakker mer om dette etter pinsen, melder advokaten til sin klient.

Per Orderud er ifølge advokaten fornøyd over at den langvarige gårskrangelen ser ut til å være over.

- Hvordan er reaksjonen til Per Orderud, lurer aktor Jørn S. Maurud.

- Han er positiv, men Per Orderud er ikke den som bruker sterke ord, men han synes det er fint og bra. Han er lettet over at tvisten ser ut til å være løst, sier advokat Nybakk fra vitneboksen.

- Per - ingen skuespiller

Dagen etter trippeldrapet møter advokat Nybakk Veronica og Per Orderud på et hotell i Nesbyen. Stemningen er alvorstung og dyster.

- Per og Veronica gråter. Per gråter stille mens kroppen rister. Veronica gråter mer klart. Vi klarer ikke si noe, forteller Nybakk.

Han sier videre at dette er det sterkeste følelsesøyeblikket som han har opplevd i hele sitt liv.

Tidligere denne dagen ringer Romerikes Blad til Nybakk og spør om det stemmer at Per Orderud har stukket av etter trippeldrapet. Etter rundt en time på hotellet i Nesbyen spør advokat Nybakk om dette stemmer.

- Per begynner å gråte kraftig før han spør: Skal jeg nå få skylda for dette også? lurer han.

Advokat Nybakk gjør alt han kan for å roe ned sin klient.

I Nes herredsrett lurer advokat Cato Schiøtz på hva advokat Nybakk tenker da siktelsen blir tatt ut.

- Han kan ikke ha noen med drapene å gjøre. I så fall må han være en veldig god skuespiller, og en så god skuespiller er vel ikke Per. Han er vel ingen skuespiller i det hele tatt, melder Nybakk.

- Ikke enige

Gårdsstriden mellom far og sønn er aktoratets motiv for drapene. Hvis forliket faktisk fant sted to dager før, står følgelig aktoratet tilbake med en svekket sak.

Advokaten som representerte avdøde Kristian Magnus Orderud i gårdstvisten kommer imidlertid sannsynligvis ikke til å være enig med Nybakks uttalelser om inngått forlik når han går i vitneboksen i morgen. Hagen mener etter det Dagbladet.no erfarer at partene ikke var nær en løsning.

Samtalen mellom de to advokatene skal ha funnet sted to dager før trippeldrapene fant sted.

  • Rolf Nybakk fortsetter i vitneboksen i morgen tidlig. Det gjør også Kristin Magnus Orderuds advokat, Ole Edw. Hagen.