Per kan arve livsforsikring

I dødsboet etter ekteparet Orderud Paust er det funnet en livsforsikring på én million kroner. Dersom Per Kristian Orderud ikke blir dømt for drapene, kan han arve mer enn tidligere beregnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veronica og Per kunne skaffet våpen sjøl

På grunn av de mange uklarhetene om arven etter de tre drepte, er det åpnet for offentlig skifte både i Oslo og Nes skifterett. Politiet mener at striden om Orderud gård og Per Kristian Orderuds økonomiske situasjon kan ha utløst trippeldrapet på Sørumsand for fem måneder siden.

Bobestyrer Kåre Størseth har nå fått nærmest full oversikt over hvor mye penger det ligger i boet etter Anne Orderud Paust og hennes ektemann Per Paust.

Flere leiligheter

  • Ekteparets bolig i Gabels gate i Oslo legges nå ut for salg. Bobestyreren regner med at den går for tre- fire millioner kroner.
  • I 1982, da Anne Orderud Paust flyttet hjem til Oslo fra Brussel, kjøpte hun en mindre leilighet i Skovveien på Skillebekk i Oslo. Også denne leiligheten skal nå selges. Taksten er på rundt én million kroner.
  • Ekteparet Orderud Paust hadde også felleseie i en leilighet like ved brygga i Risør. Leiligheten har en antatt markedspris på 750000 kroner.
  • I tillegg kommer alt av innbo og løsøre i samtlige leiligheter. Dette dreier seg trolig om verdier for flere hundre tusen kroner.

Ifølge eksperter og advokater vil odelsønnen og juristen Per Kristian Orderud mest sannsynlig arve alt etter søsteren, samt 1/4 etter hennes avdøde ektemann, Per Paust.

Livsforsikring

Og ikke nok med det: En gjennomgang av verdiene i dødsboet etter Anne Orderud Paust og Per Paust har avslørt at Per Paust hadde livsforsikring på én million kroner. Ingen av de to etterlot seg testamente.

- Forsikringsselskapet har bestemt at pengene fra livsforsikringen skal inn i boet etter Anne Orderud Paust, og dermed arver Per Kristian Orderud sannsynligvis disse pengene, bekrefter bobestyrer Kåre Størseth overfor Dagbladet.

Forsikringsavtaleloven tar imidlertid forbehold om «urimelige tilfeller», og det pågår nå en diskusjon om noe av pengene skal tilfalle de tre Paust-barna fra et tidligere ekteskap.

- Det skal imidlertid mye til for at vi snakker om urimelige tilfeller, mener Størseth.

Ikke oversikt

Dagbladet har tidligere avdekket at odelsønnen kan sitte igjen med rundt sju millioner kroner hvis han ikke dømmes for drapene. Livsforsikringen er ikke med i beregningene.

Blir 45-åringen dømt, mister han imidlertid både friheten og millionene. Per Kristian Orderud er også automatisk enearving etter foreldrene.

Advokat Christian Lundin er oppnevnt av Nes skifterett til å bestyre boet etter Kristian Magnus og Marie Orderud.

- Vi har ikke fått fullstendig oversikt over aktiva i boet. Politiet vil ikke frigi kårboligen, slik at vi kan komme inn og finne ut om ekteparet hadde forsikringer. Ellers kan vi ikke gjøre annet enn å vente på utfallet av straffesaken, sier advokat Lundin til Dagbladet.

Politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt sier at det imidlertid ikke er noe i veien for at bostyret kan få adgang til åstedet, den moderne kårboligen.

Dersom Per Kristian Orderud ikke blir dømt, vil et allerede bebudet erstatningssøksmål for pågripelsen og den lange varetektstida komme i tillegg til arven.

Orderud gård ble i 1997 taksert til 2,4 millioner kroner. Ifølge eiendomstvistdommen fra Nes herredsrett er denne taksten meget forsiktig stipulert. Den reelle verdien er altså mye høyere.

SELGES IKKE: Leiligheten i Risør har en antatt markedsverdi på 750 000 kroner.
SELGES: Leiligheten i Skovveien på Skillebekk i Oslo selges. Takst: En million kroner.
ORDERUD GÅRD: I 1997 ble Orderud gård taksert til 2,4 millioner. Den reelle verdien er imidlertid høyre.