Per Kleppe er død

Tidligere Ap-statsråd Per Kleppe er død, 97 år gammel, ifølge NTB.

Portrett av Per Kleppe, tatt i 2006. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Portrett av Per Kleppe, tatt i 2006. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet opplyser i en pressemelding at Kleppe døde etter kort tids sykeleie den 10. mars.

Kleppe var statssekretær i Gerhardsen-regjeringen fra 1957 til 1962, og statsråd i tre Arbeiderparti-regjeringer under Trygve Bratteli og Odvar Nordli.

«Best huskes han for sine seks år som finansminister på 1970-tallet. Han ledet også en rekke offentlige utvalg og var generalsekretær i EFTA fra 1981 til 1988», heter det i pressemeldinga.

Per Kleppe sammen med statsminister Odvar Nordli i Oslo 29. august 1977 da Norge dagen før devaluerte krona med 5 prosent som reaksjon på at Sverige hadde devaluert sin kroner med 10 prosent. På oppfordring fra fotografen – en tusenlapp som finansministeren skulle klippe vekk fem prosent av med saks. Imidlertid var ikke finansminister Kleppe villig til å fjerne mer enn et par prosent av tusenlappen Foto: Erik Thorberg / NTB
Per Kleppe sammen med statsminister Odvar Nordli i Oslo 29. august 1977 da Norge dagen før devaluerte krona med 5 prosent som reaksjon på at Sverige hadde devaluert sin kroner med 10 prosent. På oppfordring fra fotografen – en tusenlapp som finansministeren skulle klippe vekk fem prosent av med saks. Imidlertid var ikke finansminister Kleppe villig til å fjerne mer enn et par prosent av tusenlappen Foto: Erik Thorberg / NTB Vis mer

- Det var med vemod vi mottok meldingen fra familien om Per Kleppes bortgang. Han var en av de viktigste Arbeiderparti-politikerne i forrige århundre. Med kraft og framsynt klokskap la han føringer for forvaltningen av de norske oljeinntektene. Kleppe bidro også avgjørende til at Norge klarte å holde arbeidsledigheten nede gjennom 1970-tallet, da den økte i de fleste andre vestlige land. Norge har mye å takke ham for, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Det er særlig to begrep som står igjen etter Per Kleppe: «Motkonjunkturpolitikk» og «Kleppe-pakke», skrev Dagbladet Magasinet i forbindelse med et portrettintervju av Kleppe i 2018.

- Motkonjunkturpolitikk betyr jo i praksis å dempe de økonomiske svingningene, og for oss i Norge ble det viktig å begrense inflasjon og arbeidsløshet etter oljekrisen i 1973. Det var helt nødvendig å føre en effektiv politikk, forklarte Kleppe den gang.

- Og Kleppe-pakkene?

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i samtale med Per Kleppe (Fafo) på Lysebu 4. februar 2010, der Johnsen holdt innlegg om finanspolitikken i skiftende konjunkturer. Foto: Berit Roald / NTB.
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i samtale med Per Kleppe (Fafo) på Lysebu 4. februar 2010, der Johnsen holdt innlegg om finanspolitikken i skiftende konjunkturer. Foto: Berit Roald / NTB. Vis mer

- Det var dere i pressen som døpte det «Kleppe-pakker», men det var altså tiltak som måtte til for å få inntektsoppgjøret til å gå opp uten konflikter. Det var en form for kombinert inntektsoppgjør, hvor vi blant annet ga skattelette.

I intervjuet med Dagbladet fikk Kleppe spørsmålet om hvordan han ønsket å bli husket.

- Slik vil jeg bli husket: Som en som fikk satt ting i system, svarte han.

Finansminister Per Kleppe (Ap) den 5. oktober 1979 med statsbudsjettet i hendene. Foto: Vidar Knai / NTB
Finansminister Per Kleppe (Ap) den 5. oktober 1979 med statsbudsjettet i hendene. Foto: Vidar Knai / NTB Vis mer

Kleppes selvbiografi, som kom ut i 2003, fikk navnet «Kleppepakke».

«Kleppe-pakke» er et uttrykk som oppstod på 1970-tallet som en betegnelse på vanlige tiltak fra regjeringen for å få inntektsoppgjøret til å gå opp, uten at det oppsto konflikter. Hensikten med Kleppe-pakka var blant annet å forhindre inflasjon.

EEC / EF Forhandlinger i Brussel 11. desember 1971. Handelsminister Per Kleppe (t.v) sammen med utenriksminister Andreas Cappelen ved forhandlingsbordet. Foto: Aaserud / Aktuell / NTB
EEC / EF Forhandlinger i Brussel 11. desember 1971. Handelsminister Per Kleppe (t.v) sammen med utenriksminister Andreas Cappelen ved forhandlingsbordet. Foto: Aaserud / Aktuell / NTB Vis mer

Kleppe skrev flere bøker om økonomi og hadde flere politiske og offentlige tillitsverv. Han var medlem av Norges allmennvitenskapelige forskningsråd, et av forløperne til dagens Norges forskningsråd.

Per Kleppe ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden og mottok også en rekke andre lands ordener, blant annet storkors av den portugisiske Kristusordenen, Det jugoslaviske flaggs orden med gullstjerne i halsbånd (3. klasse), storkors av Finlands løves orden, storkors av Den islandske falkeorden og storkors av den svenske Nordstjerneordenen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer