Per Kristian (...) skal intet arve etter meg

Åtte måneder før attentatene mot Anne Orderud Paust og ektemannen Per Paust, og 18 måneder før likvideringene av Anne og foreldrene Marie og Kristian Magnus Orderud, skrev Anne Orderud Paust et testamente som hittil har vært ukjent. Her fastslår Anne Orderud Paust at verken broren, Per Kristian, eller hans arvinger skal arve henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren 1998 ble Anne Orderud Paust og hennes ektemann Per Paust utsatt for to attentater. Politiets etterforskning ble umiddelbart konsentrert rundt Per Kristian Orderud og hans nye familie.

Det var ikke tilfeldig. Anne skal ha vært overbevist om at broren skal ha hatt noe med attentatet å gjøre.

Anne Orderud Pausts hemmelige testamente, som ble skrevet 10. november 1997, levner ingen tvil om det dårlige forholdet mellom søsknene.

Dagbladet kan i dag avsløre at forholdet mellom Anne Orderud Paust og hennes eneste bror allerede hadde vært iskaldt i flere år, før attentatet - et attentat det imidlertid ikke er dokumentert at Per Kristian Orderud hadde noe med å gjøre.

Fant ukjent testamente

For noen uker siden ryddet Jan Kristian Paust - Per Pausts sønn og Anne Orderud Pausts stesønn - opp på familiens hytte i Risør.

Blant flere papirer fant Jan Kristian Paust stemorens hemmelige testamente.

Et testamente som ikke legger skjul på hva Anne Orderud Paust mener om broren.

Svart på hvitt, og håndskrevet, gjøres det klart at lillebroren ikke skal arve noe etter Anne Orderud Paust. Det samme skal gjelde for Per Kristian Orderuds arvinger, som for eksempel hans kone Veronica Orderud.

Jan Kristian Paust forsto at det hemmelige testamentet kunne få en avgjørende betydning for drapsetterforskerne og tiltalespørsmålet etter trippeldrapet. Derfor kontaktet han advokat, og fikk levert det hemmelige testamentet til politiet.

- Jeg kan bekrefte at min klient har funnet et testamente, som er skrevet av Anne Orderud Paust, sier advokat John Christian Elden.

- Utover det faktum at dokumentet min klient fant er overlevert til Kriminalpolitisentralen, og med en kopi til bostyret, ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier advokat Elden.

Verdifullt

Testamentet som ble funnet på hytta i Risør, er på en håndskreven side. Dokumentet er ikke rettslig gyldig, fordi bare en og ikke to personer har bevitnet det.

Men testamentet er likevel verdifullt for bostyret som gjør opp dødsboet etter Anne Orderud Paust, som ble skutt, og ektemannen Per Paust, som døde av kreft like før hustruen og svigerforeldrene ble likvidert.

Også for politiet har Anne Orderud Pausts hemmelige testamente stor betydning.

Testamentet forteller om et meget spesielt og vanskelig familieforhold.

Ordvalget er uvanlig krast, og vitner i seg selv om det svært vanskelige og dårlige forholdet mellom søskenparet Anne Orderud Paust og Per Kristian Orderud.

- Ukjent

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ønsket i går kveld ikke å kommentere testamentet.

- Dette kan jeg ikke kommentere nå, sier Tronier til Dagbladet.

Advokat Cato Schiøtz, som forsvarer Per Kristian Orderud, har ikke vært kjent med det hemmelige testamentet som nå er til analyse hos Kriminalpolitisentralen.

- Dette kjenner jeg ikke til, sier en forundret Cato Schiøtz.

ANNE ORDERUD PAUSTS HEMMELIGE TESTAMENTE:<P>«Min Bror, Per Kristian Orderud, født 170554, eller hans arvinger, skal intet arve etter meg.»<br>Anne Orderud Paust<br>NN<br>Vitne<br>Sted og dato Oslo 10-11-1997
<B>KJØLIG FORHOLD TIL SØSTEREN: </B> Per Kristian Orderud og Anne Orderud Paust hadde et iskaldt forhold i lang tid før tragediene rammet familien.